Rotterdamse sportverenigingen mogen nu dan echt reclame maken die zichtbaar is buiten hun accommodatie. Dat is mogelijk bij de ingang en rondom het terrein, maar ook door reclameborden langs het veld aan beide zijden van tekst te voorzien, zodat de uiting eveneens kan worden gelezen vanaf de openbare weg.

RSRC uit Rotterdam-Kralingen had twee weken geleden de primeur. De rugbyclub plaatste als eerste een reclamebord bij de ingang van de accommodatie. Daarmee werd onderstreept dat de aanvraagprocedure voor dergelijke uitingen inmiddels helemaal op orde is, dat de gemeente Rotterdam vergunningen verstrekt en dat verenigingen een nieuwe potentiële inkomstenbron hebben. De gemeente had de regelgeving voor deze reclamevorm een tijd geleden al ingesteld, maar vervolgens bleek het voor de clubs lastig te zijn een vergunning te krijgen of een sponsor te vinden. Clubs kunnen ook hun voordeel doen met de mogelijkheid reclameborden op hun accommodatie te ‘spiegelen’. Dan zijn tekst en logo’s eveneens te zien voor wie zich niet op het terrein bevindt. Hiervoor hoeft de club geen aanvraag in te dienen. Hockeyvereniging OMHC en voetbalclub BZC’95 maken bijvoorbeeld al gebruik van deze mogelijkheid.

Er zijn wel spelregels. Zo moeten verenigingen er rekening mee houden dat reclameborden op een willekeurig hek langs de weg of op verder afgelegen toevoerwegen niet zijn toegestaan. Clubs mogen langs de weg alleen adverteren op het welkomstbord, op de reclameborden rondom de velden en op banieren op en rondom het sportcomplex. Het is ook belangrijk te weten dat aan de openbare weg geen reclame kan worden gemaakt voor een willekeurig bedrijf. De onderneming moet binding hebben met de club, bijvoorbeeld als sponsor.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Stephan Vos

Stephan Vos

verenigingsconsulent Veilig sportklimaat