Al ruim een jaar trainen bij Leon’s Boxing Gym wekelijks jongens en meiden die voorheen nog nooit aan de noble art of self defence hadden gedaan. De middelbare scholieren kwamen in aanraking met de sport en de boksschool via Challenge010. ‘Deze sport is van grote pedagogische waarde ’, zegt eigenaar Leon Jansen, die de trainingen verzorgt in samenwerking met mededocent Roy Vielvoye.

Leon’s Boxing Gym is een schot in de roos. Bij de oprichting drie jaar geleden had de boksschool in Rotterdam-Prins Alexander zestig leden, nu zijn het er 200.

‘Dat wij sinds het schooljaar 2013/2014 betrokken zijn bij Challenge010, komt niet zozeer voort uit de drijfveer nog meer leden te winnen’, vertelt eigenaar Leon Jansen. ‘Natuurlijk, het zou mooi zijn als op een gegeven moment sommige van de middelbare scholieren via deze weg gaan meetrainen met de andere leden. Maar dat is niet mijn primaire doel. Ik wil in eerste instantie dat ze bij ons sportief bezig zijn, discipline krijgen bijgebracht, doorzettingsvermogen en kameraadschap ontwikkelen en leren samenwerken.’

Team

Hij legt uit: ‘Boksen is een individuele sport, maar je traint samen, moedigt elkaar aan en bent er ook voor elkaar als het buiten de ring soms even tegenzit. We vormen hier een team en creëren een familiegevoel. Het klapstuk tot dusver waren de Rotterdamse Kampioenschappen. Daaraan deden alle vier de boksteams van Challenge010 uit de hele stad mee. De kinderen vonden het spannend, maar ook mooi. Op het Schouwburgplein presenteerden zij zich in wedstrijden aan het publiek.’

Medewerkers van Rotterdam Sportsupport benaderden Leon’s Boxing Gym voor deelname aan Challenge010. Sindsdien krijgen jongens en meiden van drie middelbare scholen bokstraining.

Hoger plan

De activiteiten bij Leon’s Boxing Gym passen uitstekend bij het plan Boksen in Rotterdam. Hiermee is in september een fundament gelegd onder het boksen voor zowel top- als breedtesporters in Rotterdam. Het doel: de bokssport in Rotterdam op een hoger plan brengen, zowel in omvang als kwaliteit. Kinderen moeten kunnen kennismaken met boksen, talenten moeten zich verder kunnen ontwikkelen en topboksers moeten in het strijdperk kunnen treden tijdens een jaarlijks Rotterdams evenement. Het plan is een initiatief van Rotterdam Topsport, Rotterdam Boxing en Rotterdam Sportsupport.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Marcella Deters

Marcella Deters

interim projectleider beweegcoach