Zaterdag was het groot feest in Sportzaal Walhalla op Katendrecht. De reden: de Schoolsportvereniging – gestart op in deze wijk – vierde haar 10-jarig jubileum. En wie jarig is trakteert. De jonge deelnemers van SSV Katendrecht gaven een denderende show waarbij allerlei verschillende sporten de revue passeerden.

Ruim tien jaar geleden telde Katendrecht 4.000 inwoners. De wijk had nul sportverenigingen. Kinderen hingen na schooltijd op straat en konden weinig leuke georganiseerde dingen doen. Dat kon en moest anders. De basisscholen De Globetrotter en De Schalm zochten hulp om kinderen iedere week leuke en uitdagende sportactiviteiten aan te bieden. De gemeente en Rotterdam Sportsupport boden die hulp. In het schooljaar 2005-2006 startte SSV Katendrecht, de eerste schoolsportvereniging van Nederland.

Niet meer weg te denken
Tien jaar later is de schoolsportvereniging niet meer weg te denken uit Katendrecht. Ruim 200 kinderen van twee basisscholen (en uit de buurt) nemen iedere week deel aan trainingen die zes aangesloten sportverenigingen verzorgen. Eén van deze verenigingen is voetbalclub Spartaan ’20, die vanaf de eerste dag Katendrechtse kinderen enthousiast maakt voor voetbal. Het leverde de club in de tien jaar honderden nieuwe leden op.

Rotterdam telt inmiddels 25 schoolsportverenigingen. Jaarlijks sluiten ruim 3.000 kinderen zich op deze manier aan bij een sportvereniging uit de stad. Ook buiten Rotterdam zijn inmiddels vele SSV’s opgericht. Wethouder Visser onderstreept het belang voor de kinderen die kunnen sporten via de Schoolsportvereniging. “De SSV is een onderdeel van het sportbeleid van de gemeente, waarbij we van alles doen om Rotterdamse kinderen gezond te krijgen en/of te houden en te enthousiasmeren voor sport. De scholen, clubs en andere organisaties die bij hebben gedragen aan het succes van Rotterdam eerste schoolsportvereniging hebben niet alleen een enorme betekenis gehad voor Katendrecht. Zij zijn er mede verantwoordelijk voor dat ook ver buiten deze wijk kinderen, scholen, clubs en wijken profiteren van dit succesvolle programma.” 

Sporten
Het programma de Schoolsportvereniging wordt georganiseerd door Rotterdam Sportsupport. De sporten waaraan kinderen op SSV’s kunnen meedoen variëren van turnen tot taekwondo en van tennis tot judo. De trainingen worden verzorgd door verenigingen, waar de kinderen altijd lid van worden. Waar mogelijk nemen de kinderen deel aan de competities op de accommodaties van deze verenigingen. Veel scholen die meedoen aan de Schoolsportvereniging nemen tevens deel aan het programma ‘Lekker Fit!’ van de gemeente Rotterdam. Met dit programma zet een basisschool extra in op een gezonde, actieve leefstijl van de kinderen.

 

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Sandra Sonneveld

Sandra Sonneveld

P&O medewerker