Heeft uw vereniging sporters met een beperking? Op zaterdag 13 september kunnen zij meegenieten van de Rotterdam Sport op Maat dag op Sportplaza Zuiderpark. Daar zijn 25 verschillende sporten te beoefenen, zeven demonstraties bij te wonen en is advies te krijgen over praktische zaken rondom sporten en bewegen. Sommige bezoekers worden wellicht gescout voor een Paralympisch traject! De dag duurt van 12.00 tot 16.00 uur.

De Rotterdam Sport op Maat dag is een jaarlijks feest voor mensen met een beperking én familieleden, vrienden of begeleiders. De editie van 2013 trok maar liefst duizend bezoekers. De aantrekkingskracht is niet in de laatste plaats te danken aan de inzet van Rotterdamse sportverenigingen. Dit jaar presenteren ruim dertig clubs hun aangepaste sportaanbod. Ze hebben ervaring met trainingen voor mensen met een beperking.

U doet leden een plezier door hen te wijzen op de Rotterdam Sport op Maat dag. Maak gebruik van de promotiemiddelen.

Voorbeelden van activiteiten waarvan ook uw leden kunnen genieten? Fieke de Goede, projectleider Rotterdam Sport op Maat, licht een tipje van de sluier op. ‘Sporters met een lichamelijke beperking krijgen onder meer de kans te proeven van rolstoelbasketbal, wheelen en boogschieten. Mensen met een verstandelijke beperking kunnen bijvoorbeeld hockeyen, tennissen en boksen. Maar dit is slechts een willekeurige greep uit een heel breed aanbod. Iedere bezoeker zal minstens één activiteit vinden die hem aanspreekt. Wie weet, is dat duiken of zwemmen! Voor het eerst krijgen bezoekers dit jaar de kans daar aan mee te doen tijdens de Rotterdam Sport op Maat dag.’

Bezoekers kunnen zich over praktische zaken laten bijpraten bij de informatiestands. Daar vernemen zij bijvoorbeeld meer over een sportaanbieder bij hen in de buurt of over financiële hulp of sporthulpmiddelen.

De Goede: ‘Een nieuw onderdeel is het Testplein. Bezoekers kunnen hier meedoen aan fitheidstesten. Daarna vernemen zij hoe ze ervoor staan qua bijvoorbeeld conditie, vetpercentage en soepelheid van de gewrichten. Dat biedt aanknopingspunten om tot de juiste sportkeuze te komen.’

Op het Testplein is ook het Paralympisch talentscoutteam van sportkoepel NOC*NSF actief. Op basis van een aantal sport-gerelateerde vaardigheden beoordelen de leden welke vaardigheden iemand het best beheerst. Soms kan dat zelfs betekenen dat een bezoeker in aanmerking komt voor een traject om toe te werken naar de Paralympische Spelen.

Het is ook boeiend te kijken bij sportdemonstraties. Zo tonen leden van het Nederlands amputatie-voetbalteam en het rolstoelrugbyteam hun kunsten. Amputatievoetbal wordt nog niet aangeboden in Rotterdam, maar biedt bezoekers de kans hun horizon nog verder te verbreden.

Het programma van de Rotterdam Sport op Maat dag is hier te zien. Rotterdam Sport op Maat wil graag dat zoveel mogelijk mensen indrukken kunnen opdoen op 13 september. Het evenement biedt alle elementen voor een leuk groepsuitje. Hulp nodig met de organisatie van een groepsbezoek? Neem dan contact op met Fieke de Goede, coördinator Rotterdam Sport op Maat, via 010 242 93 15 of info@rotterdamsportopmaat.nl.

Wie slecht ter been is, kan een gratis parkeerkaart aanvragen via info@rotterdamsportopmaat.nl. Het aanbod is niet onbeperkt, dus dien snel een aanvraag in.

Rotterdam Sport op Maat voert de dag uit in samenwerking met Thuis Op Straat Zuiderpark en met Sportief Capelle.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Fleur Lindenburg

Fleur Lindenburg

receptie-, secretariaats- en communicatiemedewerker