‘Wie zelfstandig naar zijn werk, school of sportvereniging leert te reizen, zal op andere vlakken ook eerder zelfredzaam kunnen zijn. Mede daarom proberen we mensen met een beperking een alternatief te bieden voor speciaal vervoer, althans als ze daarvoor in aanmerking komen.’

Aan het woord is Jan Wapenaar, stafmedewerker communicatie bij MEE Rotterdam Rijnmond. De ondersteuningsorganisatie voor mensen met een beperking maakt deel uit van Rotterdam Sport op Maat. Drie jaar geleden begon MEE Rotterdam Rijnmond op verzoek van de gemeente met MEE op Weg. ‘Inmiddels zijn al honderden mensen in staat zelfstandig te reizen’, vertelt Wapenaar.

Behoefte en haalbaarheid
Hoe werkt het? Een persoon met een beperking – of bijvoorbeeld een familielid of begeleider – meldt zich aan bij MEE Rotterdam Rijnmond. Vervolgens komt een coördinator op bezoek. Die brengt de behoefte in kaart. Iemand traint bijvoorbeeld elke woensdagmiddag bij de voetbalclub drie kilometer verderop en zou er graag naartoe fietsen. Of hij wil voortaan met tram, metro of bus naar de tafeltennisvereniging net buiten de stad waar hij elke zaterdag wedstrijden speelt. De coördinator bekijkt ook wat haalbaar is. Kan de persoon met een beperking bijvoorbeeld na een metrorit zelfstandig de bus vinden voor het laatste stukje naar de vereniging?

Getrainde vrijwilligers
Wapenaar: ‘Als wij van mening zijn dat iemand zelfstandig kan reizen, wordt hij gekoppeld aan een vrijwilliger: een fietsmaatje of een openbaar-vervoermaatje. Onze vrijwilligers zijn getraind om iemand te leren zelfstandig te reizen. Samen maken de aanmelder en vrijwilliger één of meer keren de heen- en terugreis. In veel gevallen heeft de eerste op een gegeven moment geen begeleiding meer nodig.’

Meer vrijheid
Wie zelfstandig kan reizen, heeft meer vrijheid. Hij gaat van A naar B wanneer hij zelf wil en is bijvoorbeeld niet afhankelijk van een busje dat op een vast tijdstip voor de deur staat. Wapenaar: ‘Meestal gaat het om zelfstandig leren reizen met het openbaar vervoer. Een voordeel daarvan is dat de persoon met een beperking in aanraking komt met andere mensen, ook zónder beperking. In het speciaal vervoer treft hij vaak dezelfde personen, die net als hij een beperking hebben.’

Aanmelden
Interesse in MEE op Weg? Bel MEE Rotterdam Rijnmond via 010-2821111, en vraag naar de coördinator MEE op Weg. Of vul het aanmeldformulier in dat je hier kunt downloaden. Op deze site staan ook filmpjes die tonen hoe MEE op Weg werkt in de praktijk.

Rotterdam Sport op Maat (een project van Rotterdam Sportsupport) is hét loket voor aangepast sporten in Rotterdam, lees hier meer.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Liana Landman

Liana Landman

projectleider Vitale sportverenigingen / verenigingsconsulent Accommodatie en Organisatie