Fuseren een langdurig en lastig traject? Dat hoeft helemaal niet, bewijzen CCR Punjab en GCCF Ghausia. Ruim een jaar nadat de eerste plannen op tafel kwamen, is de fusie tussen beide cricketverenigingen uit Rotterdam-Zuid al bijna helemaal beklonken. “Het clubbelang moet altijd centraal staan.”

CCR Punjab en GCCF Ghausia hebben een geschiedenis. GCCF Ghausia is ruim tien jaar geleden ontstaan uit CCR Punjab. Een deel van de vereniging kon zich niet meer vinden in de koers en besloot om zelfstandig door te gaan aan de Olympiaweg. Maar dat was toen, meer dan een decennium geleden. De situatie is nu anders. De besturen zijn grotendeels gewijzigd en bovendien kennen veel leden van beide clubs elkaar goed. Ze wonen bij elkaar in de wijk, zijn bekenden van elkaar uit de cricketwereld of zelfs bevriend.

“Het oud zeer is eigenlijk bij vrijwel iedereen verdwenen,” zegt Sulaiman Tariq, voorzitter van CCR Punjab. Hij is één van de kartrekkers van deze fusie. “Toen hebben we tegen elkaar gezegd: waarom bundelen we niet de krachten om één grote vereniging in Rotterdam-Zuid te worden, een plek waar iedereen die cricket wil spelen terecht kan? Het belang van het cricket moet voorop staan. We hebben met beide besturen rond de tafel gezeten. Van onenigheid bleek helemaal geen sprake meer.”

“Voor een mooie toekomst voor het cricket in Rotterdam-Zuid was het beter als we gezamenlijk optrekken,vult Amir Ishfaq, voorzitter van GCCF Ghausia, aan. “Wij zijn bijvoorbeeld een vereniging met jeugdteams. Die wil je een fijne toekomst kunnen bieden, een club met een identiteit. Op ons sportcomplex aan de Olympiaweg hadden we vaak maar één veld tot onze beschikking en geen kantine waar je na de training of wedstrijd kan blijven hangen. Dat heeft gewoon te weinig toekomstperspectief.”  

Onafhankelijke partij

De voorbereiding en uitvoering van een fusie zijn geen alledaagse processen. Fuseren is een kwestie van een flink aantal stappen zetten en dit proces bewaken. Bij voorkeur is dit laatste de taak van een onafhankelijke partij, zoals Rotterdam Sportsupport. Mede op verzoek van de twee verenigingen brachten verenigingsconsulenten van Rotterdam Sportsupport in verschillende fases hun expertise in. Zo bracht de gebiedsconsulent van Charlois en IJsselmonde, Rosanne Verhoeven, beide partijen aan tafel met de gemeente Rotterdam. Ze zag voor beide verenigingen kansen om elkaar te versterken op een aantal terreinen. Later in het fusieproces hielpen verenigingsconsulenten met de financiën en juridische zaken.

“Het oud zeer is eigenlijk bij vrijwel iedereen verdwenen. Toen hebben we tegen elkaar gezegd: waarom bundelen we niet de krachten om één grote vereniging in Rotterdam-Zuid te worden, een plek waar iedereen die cricket wil spelen terecht kan?”

Sulaiman Tariq

Tariq: “We hebben uiteenlopende uitdagingen waarin we elkaar uitstekend konden aanvullen. Ghausia is bijvoorbeeld de kleinere club met te weinig velden. Wij hebben weer een grotere accommodatie en konden onze velden beschikbaar stellen. Tegelijkertijd hebben we al jaren de ambitie om uit te breiden. Door te fuseren hebben we een sterker verhaal richting de gemeente om dit te realiseren. Tijdens het proces merk je dat er een hele positieve vibe ontstaat tussen de driehoek (GCCF Ghausia, CCR Punjab, Rotterdam Sportsupport/Gemeente Rotterdam, red.).”
Ishfaq: “Je zoekt met elkaar naar een win-winsituatie. Een fusie moet voor alle betrokken partijen goed uitpakken. Dat is soms een zoektocht, maar uiteindelijk hebben we elkaar hierin gevonden.”

Uitdagingen

De vaak grootste uitdaging die bij een fusie wordt genoemd – de achterban warm maken voor de plannen – is niet de lastigste klus. Operationele uitdagingen zijn er des te meer, stelt Tariq. “Welke naam kies je bijvoorbeeld? Hoeveel geld besteed je aan de naamsverandering in verhouding tot de jeugdopleiding? En hoe doe je teamindelingen? Dat zijn niet altijd makkelijke afwegingen. Daarom is het belangrijk dat je een goed verhaal hebt richting de leden. Doordat we onze afwegingen goed kunnen uitleggen, is er veel begrip.”

“Je zoekt met elkaar naar een win-winsituatie. Een fusie moet voor alle betrokken partijen goed uitpakken. Dat is soms een zoektocht, maar uiteindelijk hebben we elkaar hierin gevonden.”

Amir Ishfaq

Ishfaq: “Daarnaast moet je nu een grotere vereniging managen. Had je eerst drie of vier teams, nu zijn dat er acht of negen. Ook hoor je steeds meer mensen praten over de fusie. De verwachting is dat het dat het drukker gaat worden op de accommodatie, zowel qua ledenaantal als bezoekers. Dat moet je organisatorisch zien op te vangen. Bijvoorbeeld in de kantinebezetting of wedstrijdzaken.”

Hebben ze nog tips voor andere verenigingen die een fusie overwegen? “In de eerste plaats je ego’s opzij schijven en het clubbelang centraal stellen,” zegt Tariq. “Verder moet je altijd eerlijk en transparant zijn naar iedereen die betrokken is bij een fusie. Een voorbeeld: beide verenigingen hadden een 3-koppig bestuur en we wilden een 5-koppig bestuur hebben. Iemand moet dus water bij de wijn doen. Dan moet je wel met goede argumenten kunnen aantonen en in een vroeg stadium bespreekbaar maken. Dat is uiteindelijk het belangrijkste: dat je van beide kanten met elkaar in gesprek blijft.”

Erwin Nuytinck

verenigingsconsulent Accommodatie
Erwin Nuytinck

Meer weten?

  • Vitale, veilige en toekomstbestendige sportverenigingen
  • Rotterdammers blijvend in beweging
  • Impact op mensen én de stad
  • Adviseren en pionieren vanuit het belang en de kracht van sport en verenigen

Zó brengen we Rotterdammers met sport en verenigen blijvend in beweging en maken we impact op mensen én de stad. Lees hier meer over wat wij doen.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
Anouk Meeter