Fuseren een langdurig en lastig traject? Dat hoeft helemaal niet. Een halfjaar nadat de eerste plannen op tafel kwamen, spelen de G-tennissers van OTV Alexanderstad al hun eerste games op de banen van Victoria.

Het is november 2018 als het bestuur van OTV Alexanderstad bij elkaar komt. Op de agenda staan verschillende onderwerpen, maar eigenlijk is maar één agendapunt van belang: een nieuw onderkomen vinden. De accommodatie van de verenging voor jeugd en G-tennissers voldeed namelijk allang niet meer. “Maar dat is met onze doelgroep nog niet zo makkelijk”, zegt Paul Hannema, voorzitter van OTV Alexanderstad. “Je wil namelijk niet dat de leden van G-afdeling een afgescheiden deel van de vereniging worden en altijd apart zitten.”
Hannema legt de wens voor een nieuw onderkomen neer bij Ron Stieding van Rotterdam Sportsupport. “Wij zijn met het bestuur om de tafel gegaan en zijn gaan doorvragen. Al snel bleek de ambitie het zo goed mogelijk organiseren van G-tennis te zijn,” aldus de gebiedscoördinator. “Toen zijn wij gaan kijken met wie dat samen zou kunnen.”

“Tennis is voor iedereen”
Victoria is één van de drie verenigingen op de shortlist. In februari gaan beide verenigingen het gesprek aan. “Toen wij benaderd werden door Rotterdam Sportsupport, hebben wij er als bestuur over gepraat,” zegt Judith Verbeek van Tennisvereniging Victoria. “Maar niemand had enige twijfel. Tennis is voor iedereen. Het verbaasde mij dat niemand bij ons, ook de hockeyers en squashers niet, al iets met G-sporten deed.”
Waar fusies soms lang kan duren, omschrijft Hannema het proces in dit geval als een stroomversnelling. “De chemie was ook op menselijk vlak al heel snel goed. Wij kregen al heel snel het idee dat wij echt onderdeel zouden worden van de vereniging. Dat alles zo snel is gegaan, heeft echt te maken met de constructieve houding van Victoria.” Ook Stieding ziet snel dat samenwerking tussen de twee partijen soepel verloopt. “Het zijn vooral de verenigingen geweest die samen het gas erop hebben gezet. Wij hebben vooral een rol als procesbegeleider gespeeld.”

Opening
Woensdag 22 mei was de grote opening op het complex van Victoria. Naast de eerste tennislessen op het nieuwe terrein leerden de leden van OTV Alexanderstad door een speurtocht het nieuwe terrein kennen. “Daar wilde ik mij eerst mee bemoeien, maar ons meisjesteam had het opgepakt,” zegt Verbeek. “Dat ging fantastisch. En het is mooi om te zien hoe natuurlijk alles verliep. Wij zijn ook een topsportvereniging en ik had niet gedacht dat die kinderen de aansluiting zouden zoeken. Maar zij willen allemaal buddy worden.”
Ook Hannema zag direct met eigen ogen de meerwaarde van de fusie. ,,Het brengt onze leden zoveel. Doordat ze over de hele stad en soms zelfs over het hele land verspreid op school zitten, is het hebben van vriendjes niet gekoppeld aan school. Daarnaast ontdekken ze dat ze ergens goed in kunnen worden en leren ze omgaan met verlies.”

Inspiratiebron
Victoria en Alexanderstad hopen met hun inspanningen een inspiratiebron te zijn voor andere verenigingen. “Het is nog vroeg om definitief een oordeel te vellen en ook wij zullen vast nog hobbels tegenkomen,” zegt Verbeek. “Maar tot nu toe is alles heel natuurlijk verlopen.” Daar sluit Stieding zich bij aan. “Een fusie als advies geven is natuurlijk lastig. Maar hoe je gezamenlijk aanbod kan realiseren voor deze doelgroep met een afstand tot de sport is denk wel iets waar alle verenigingen van kunnen leren.”

Verenigingsondersteuning is een belangrijk onderdeel van de dienstverlening van Rotterdam Sportsupport. Elke vereniging heeft een gebiedscoördinator binnen Rotterdam Sportsupport. Deze persoon beantwoordt vragen, geeft advies en stimuleert verenigingen in te spelen op (sport)behoeften vanuit de wijk. Voor meer informatie over de ondersteuningsproducten voor Rotterdamse sportverenigingen klik hier.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Gert-Jan Lammens

Gert-Jan Lammens

directeur