Gevallen van intimidatie en misbruik komen helaas maar al te vaak voor. Niet alleen in Hollywood.

Niet naïef zijn

Ook bij sportverenigingen is het mogelijk dat iemand bijvoorbeeld zijn machtspositie uitbuit ten koste van een jonger persoon. Sportverenigingen moeten zich bewust zijn van dit risico. Een bestuurslid is naïef als hij zegt: ‘Ik ken iedere vrijwilliger persoonlijk en steek voor hen allemaal mijn hand in het vuur’. Uit onderzoek is gebleken dat een dader vaak een bekende is, iemand die een vertrouwensrelatie heeft met het slachtoffer.

Zedendelinquenten

Bekijk bijvoorbeeld eens de uitzending van Nieuwsuur op 16 juni (tussen minuut 10.29 en 28.55). Daarin komen professionals aan het woord die werken met zedendelinquenten, maar ook wordt een ex-vrijwilliger van een sportvereniging geïnterviewd die nu in behandeling is na misbruik van een minderjarige.

Wapenen

Hoe kan jouw club zichzelf en zijn leden wapenen tegen seksuele intimidatie en seksueel misbruik? In Rotterdam streven steeds meer clubs naar een veilig sportklimaat. Belangrijk onderdeel hiervan is een goed aannamebeleid voor vrijwilligers. Maar na gesprekken met bestuursleden van sportverenigingen is Rotterdam Sportsupport gebleken dat de meeste clubs nog niet structureel werken met een aannamebeleid voor nieuwe vrijwilligers. Dit onderstreept de grote behoefte aan kennis en tips hierover.

Stappenplan

Sportverenigingen die het risico op ongewenst gedrag door vrijwilligers zo klein mogelijk willen houden, kunnen hun voordeel doen met het stappenplan voor een goed aannamebeleid. Elke club kan dit uitvoeren. Dit zijn de stappen:

  1. Stel een functieprofiel op. Zo weet je precies welk type persoon je zoekt en welke vaardigheden hij moet bezitten.
  2. Voer een sollicitatiegesprek. Maak uitgebreid kennis met de kandidaat, stel veel open vragen over waarom hij zich kandidaat stelt voor de betreffende functie. Ga tijdens een gesprek op je (onderbuik)gevoel af. Als het wenselijk is, vraag je de kandidaat om een referentie van de vorige vrijwilligersorganisatie waar hij heeft gewerkt. Hier vind je een voorbeeld van een gespreksformulier.
  3. Bespreek de gedragsregels/omgangsregels van de vereniging en ook de gedragscode en laat deze ondertekenen wanneer jullie besluiten een samenwerking aan te gaan. Dit is een voorbeeld van een gedragscode.
  4. Verzoek de potentiële vrijwilliger een Verklaring Omtrent het Gedrag te overleggen. Een Verklaring Omtrent het Gedrag is hier gratis aan te vragen.

Onderbuikgevoel

Ineke Kalkman is pedagogisch adviseur bij Rotterdam Sportsupport. Zij zegt: ‘Het is belangrijk het gesprek aan te gaan met potentiële vrijwilligers. Wat zijn de motivaties om vrijwilliger te worden? Heeft hij zuivere bedoelingen? Ga bij het oordeel vooral af op je onderbuikgevoel. Als je geen goed gevoel hebt bij iemand, is het beter hem niet toe te laten tot de club.’

Advies en hulpmiddelen

Rotterdam Sportsupport kan jouw vereniging helpen tot een veilig sportklimaat en goed aannamebeleid te komen. Hier vind je veel informatie en hulpmiddelen. Voor aanvullend advies kun je contact zoeken met een van onze sportpedagogen via het emailadres: j.vandijk@rotterdamsportsupport.nl.

Veiligheid voorop

Tot slot: elke sportvereniging is blij met nieuwe vrijwilligers. Veel clubs hebben moeite er voldoende te vinden om alle taken uitgevoerd te krijgen. Sluit toch niet iedere potentiële vrijwilliger automatisch in de armen. Hoe goed de club de hulp ook kan gebruiken, de veiligheid van de (jeugd)leden staat altijd voorop.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan