De gebiedsconsulenten zijn het gezicht van Rotterdam Sportsupport. Ze zijn het aanspreekpunt voor verenigingen en betrokken partijen uit de omgeving en zorgen samen met collega-expertconsulenten en partners voor de best passende ondersteuning en advies. Wie zijn deze gebiedsconsulenten? En hoe vullen ze hun werkzaamheden in? In een reeks artikelen maak je kennis met de personen achter de gebiedsconsulenten. Deze keer: Rosanne Verhoeven; actief in Charlois en IJsselmonde.

In haar studententijd kwam Rosanne – opgegroeid in het Utrechtse Woudenberg – aanwaaien in Rotterdam. In een nieuwe stad zonder groot sociaal netwerk bracht het lidmaatschap van de korfbalvereniging van de Erasmus Universiteit (RKSV Erasmus) de oplossing. “Veel van mijn studiegenoten woonden nog thuis, waardoor je buiten studietijd niet veel contact met elkaar had. Bij de korfbalvereniging organiseerden ze veel trainingen, toernooien en andere activiteiten. Iedereen bleef daarna ook lang hangen en zo vond ik aansluiting met nieuwe mensen. De sportvereniging heeft zeker bijgedragen aan mijn positieve kennismaking met Rotterdam, ja.”

“In samenwerking met de verenigingsconsulenten van Rotterdam Sportsupport twee ledenavonden georganiseerd. Veel leden en ouders schrokken van de situatie. Ze wilden beslist niet dat de vereniging zou omvallen met als gevolg dat vijftien nieuwe vrijwilligers zich hebben gemeld bij het bestuur.”  

Rosanne Verhoeven

Fiets

Als gebiedsconsulent in Charlois en IJsselmonde onderhoudt Rosanne contact met ruim vijftig verenigingen en verschillende stichtingen en samenwerkingspartijen. Namens Rotterdam Sportsupport is zij in deze gebieden het eerste aanspreekpunt voor het bestuur. In deze rol voert ze gesprekken met de clubs over de vitaliteit, koers en ontwikkeling en koppelt – indien nodig – een expertadviseur aan de vraag of behoefte van de verenigingen. En, niet heel onbelangrijk, Rosanne doet veel werkafspraken op de fiets.

“Ik woon in Prins-Alexander, dus dat is nog een redelijk stukje fietsen naar Charlois en IJsselmonde. Maar ik doe het graag. Vaak combineer ik het met een bezoek aan het kantoor aan de Olympiaweg. Het houdt je lekker fit en is ook deels ter vervanging van sporten die ik nu minder kan doen, zoals korfbal. Dat is de laatste jaren lastig te combineren met het werk dat doe in de avonden.” Ook niet onverdienstelijk: in april gaat ze voor de derde keer de marathon van Rotterdam lopen. “Daar heb ik enorm veel zin in.”  

Honkbalvereniging Portland Poema’s is één van de verenigingen van Rosanne in Charlois en IJsselmonde.

Nieuwe vrijwilligers

Van alle gebiedsconsulenten is Rosanne het kortst in dienstverband van Rotterdam Sportsupport. Toch heeft ze in zeven maanden tijd al een aantal positieve bijdragen kunnen leveren voor de verenigingen in haar gebieden. “Mijn mooiste praktijkvoorbeeld tot nu toe? Een vereniging die bijna op omvielen stond en waar zich nu vijftien nieuwe vrijwilligers hebben gemeld. In het vitaliteitsonderzoek hadden ze ingevuld dat hun doelstelling voor het komende jaar was om te overleven. Ze wisten niet of ze over vijf jaar nog zouden bestaan. De financiële situatie was slecht, het bestuur oververmoeid en de het aantal vrijwilligers en leden nam af. Ik heb toen contact met ze gezocht en ben met het bestuur in gesprek gegaan. Toen hebben we in samenwerking met verenigingsconsulenten van Rotterdam Sportsupport twee ledenavonden georganiseerd. Veel leden en ouders schrokken van de situatie. Ze wilden beslist niet dat de vereniging zou omvallen met als gevolg dat vijftien nieuwe vrijwilligers zich hebben gemeld bij het bestuur.”  

In het dagelijks leven is Rosanne ook nog werkzaam voor Flow Reizen, een organisatie die speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking vakanties over de hele wereld organiseert. Op jaarbasis begeleidt Rosanne één of twee reizen naar mooie Europese bestemmingen als Marbella of Gran Canaria. Inmiddels doet ze dit werk al zes jaar. “Ik vind het heel leuk om met deze doelgroep te werken. Dit kunnen mensen zijn met een lichtverstandelijke beperking, maar ook mensen met bijvoorbeeld autisme of epilepsieaanvallen. Het geeft me ontzettend veel energie en voldoening om met ze op reis te gaan. Zij leven het hele jaar naar zo’n reis toe en daarom vind ik het prachtig dat ik ze die ervaring kan geven. Het is mooie aanvulling op mijn huidige werk. En gelukkig kan ik het allebei met elkaar combineren.”

Rosanne Verhoeven

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
Rosanne Verhoeven

Meer weten?

  • Vitale, veilige en toekomstbestendige sportverenigingen
  • Rotterdammers blijvend in beweging
  • Impact op mensen én de stad
  • Adviseren en pionieren vanuit het belang en de kracht van sport en verenigen

Zó brengen we Rotterdammers met sport en verenigen blijvend in beweging en maken we impact op mensen én de stad. Lees hier meer over wat wij doen.

Wij staan voor je klaar!

Paul Baans

verenigingsconsulent Financiën
Paul Baans