De gebiedsconsulenten zijn het gezicht van Rotterdam Sportsupport. Ze zijn het aanspreekpunt voor verenigingen en betrokken partijen uit de omgeving en zorgen samen met collega-expertconsulenten en partners voor de best passende ondersteuning en advies. Wie zijn deze gebiedsconsulenten? En hoe vullen ze hun werkzaamheden in? In een reeks artikelen maak je kennis met de personen achter de gebiedsconsulenten. Deze keer: Saskia Grootens; actief in Overschie en Hillegersberg-Schiebroek.

De 29-jarige Utrechtse begon in de zomer van 2022 als gebiedsconsulent. Eerder werkte ze als zzp’er voor de KNLTB, het Mulier Instituut en als HR-manager in het bedrijfsleven. “Ik heb een brede achtergrond,” vertelt ze. “Dat is een bewuste keuze, want ik houd van vrijheid en afwisseling in mijn werk. Ik ben bijvoorbeeld tennisleraar en lid van een tennisvereniging in Utrecht, maar in het verleden zat ik ook in het bestuur en heb ik veel commissiewerk gedaan. Mijn zaterdagen staan volledig in het teken van het verenigingsleven. Dat is mijn grootste hobby. Zodoende ben ik ook steeds meer gaan nadenken over de sportvereniging en de betekenis die het heeft voor de maatschappij. Dat heb ik altijd heel interessant gevonden. Het werk bij Rotterdam Sportsupport sluit daarom goed aan bij mijn interesses. Ik wil me hier maatschappelijk inzetten en verder persoonlijk ontwikkelen.”

“Ik neem graag een open en nieuwsgierige houding aan en ben vooral benieuwd naar de visie van de bestuurders. Je hoort zo de verhalen waar verenigingen trots op zijn en waar de aandachtspunten en uitdagingen liggen.”

Saskia Grootens

‘Nieuwsgierig’

Als gebiedsconsulent in Overschie en Hillegersberg-Schiebroek onderhoudt Saskia contact met ruim vijftig verenigingen en verschillende stichtingen en samenwerkingspartijen. Namens Rotterdam Sportsupport is zij in deze gebieden het eerste aanspreekpunt voor het bestuur. In deze rol voert ze gesprekken met de clubs over de vitaliteit, koers en ontwikkeling en koppelt – indien nodig – een expertadviseur aan de vraag of behoefte van de verenigingen.

“Ik ga zo goed mogelijk voorbereid op pad, maar wil dit niet direct laten merken in de gesprekken met bestuurders. Ik neem graag een open en nieuwsgierige houding aan en ben vooral benieuwd naar de visie van de bestuurders. Je hoort zo de verhalen waar verenigingen trots op zijn en waar de aandachtspunten en uitdagingen liggen. Dit levert weer andere inzichten op dan de verhalen die je van collega’s hoort of uit het administratiesysteem kan halen. Voor mij is dit een prettige manier om contacten op te bouwen en relaties te onderhouden. Omdat ik nu relatief nieuw in de gebieden ben, leg ik nog vooral zelf contact met de verenigingen. Maar ik verwacht en hoop dat bestuurders mij straks ook steeds beter weten te vinden. Ik wil voor hen een open contactpersoon zijn die je zonder al te veel barrières kunt benaderen.”

“De bijzondere ledenvergadering bij JBC Maastad waarbij oud-voorzitter Ben een emotionele oproep deed aan de leden, heeft indruk op me gemaakt.”

Stuiterbal

Saskia heeft een achtergrond in de tenniswereld, maar als kind deed ze ook verschillende vecht- en duursporten. Van judo en basketbal tot deelname aan een fietsclubje.  “Ik was een heel actief kind, rende heel de dag rondjes door het huis en was niet stil te krijgen. Mijn ouders zeiden letterlijk: ga maar rondjes rennen door de straat. Ik was echt een stuiterbal. Dat ik in de sportwereld terecht ben gekomen, is niet heel verrassend.”

In het eerste half jaar bij Rotterdam Sportsupport is Saskia betrokken bij de ondersteuning van een aantal verenigingen. Zo denkt ze mee met Steeds Hooger over het opzetten van Walking Football voor 65-plussers en zorgt ze er bijvoorbeeld voor dat de contacten tussen gemeente en sportverenigingen soepel verloopt, zoals in de situatie met RSC Voorwaarts dat door de gebiedsontwikkelingen in Overschie duidelijkheid wil creëren over hun toekomst. Maar het mooiste verhaal komt van JBC Maasstad, dat door enthousiaste leden en ondersteuning van Rotterdam Sportsupport weer rooskleurig naar de toekomst kijkt.      

“Deze casus liep al voor ik in dienst kwam bij Rotterdam Sportsupport, maar de bijzondere ledenvergadering, waar oud-voorzitter Ben een emotionele oproep deed aan de leden, heeft indruk op me gemaakt. Het is fijn dat ik nu kan ondersteunen waar en wanneer nodig zodat dit een bloeiende vereniging blijft in de toekomst. Dit wil ik ook doen voor de andere verenigingen in mijn gebieden. Daar ga ik me voor inspannen.”

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek.
Saskia Grootens

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Rosanne Verhoeven

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
Rosanne Verhoeven