‘Samen brengen we jouw cliënt in beweging’ – dat was het motto van het inspirerende kennisevent van Beweegcoach.nl van woensdag 22 mei, bedoeld voor zorg-, welzijns- en sociale professionals. In de kantine van Rotterdam Atletiek in Blijdorp werden de aanwezige professionals geïnformeerd over Beweegcoach.nl en Beweegplus en geïnspireerd door gastspreker Liesbeth van Rossum. De middag was heel geslaagd; deelnemers gaven het evenement een gemiddelde score van 8,3.

Het online platform Beweegcoach.nl is een initiatief van Rotterdam Sportsupport en helpt professionals om cliënten met een afstand tot bewegen te begeleiden naar beweegactiviteiten. Beweegcoach.nl biedt een uitgebreid overzicht van laagdrempelige beweeglessen in Rotterdam, geschikt voor iedere volwassene die graag wil bewegen. Professionals kunnen op Beweegcoach.nl samen met een cliënt op zoek gaan naar passend aanbod. 

In Rotterdam willen we graag dat iedereen moet kunnen meedoen met een zelf gekozen beweeg- of sportactiviteit, op eigen tempo en niveau, en met plezier. (Weer) in contact komen met anderen staat centraal. Dit zorgt ervoor dat mensen langer blijven deelnemen aan beweegactiviteiten. De missie van Beweegcoach.nl is simpel: deelnemers met plezier laten bewegen, hun conditie verbeteren en hun sociale netwerk vergroten.

“Nu bewegen en kracht behouden kan invaliditeit op latere leeftijd voorkomen.”

Hoogleraar Liesbeth van Rossum

Kennis en inspiratie

Onze collega Martine Willemse-Rutgers vertelde wat laagdrempelig beweegaanbod in Rotterdam inhoudt, welke vormen er zijn en hoe dit mensen met een afstand tot bewegen weer actief kan krijgen. Ook vertelde zij waarom bewegen bij een sportvereniging bijdraagt aan het duurzaam in beweging brengen van mensen. Uit onderzoek blijkt dat sporters in verenigingsverband vaker sporten en meer tijd besteden aan sporten of meer tijd in de club doorbrengen dan wanneer zij sporten in ongeorganiseerd verband. Ook blijven mensen die bij een sportvereniging sporten over het algemeen langer sporten dan ongebonden sporters. (Bron: Smits, F., Janssens, J., & de Vos, N. (2018). Veranderende lidmaatschappen in de sport. SWP)

Aanbod en Servicepunt

Miranda Monster gaf een inkijkje in het aanbod op Beweegcoach.nl, waarbij ze toelichtte waar het aanbod aan moet voldoen om vermeld te worden op de website. Aanbod moet bijvoorbeeld structureel zijn; het moet gedurende een langere periode én op een vast moment in de week aangeboden worden. Het aanbod moet gevarieerd zijn qua inhoud, een mix zijn van conditie, kracht en spel, en altijd onder begeleiding zijn van een trainer. Die kan immers motiveren en ervoor zorgen dat iedereen kan meedoen op eigen niveau en tempo.

Miranda vertelde tot slot hoe het Servicepunt van Beweegcoach.nl professionals kan ondersteunen bij het activeren van cliënten. Bij het Servicepunt kunnen professionals terecht met vragen over de website, het dashboard of het aanmelden van cliënten. Ook helpt het Servicepunt bij het vinden van de juiste activiteit of bij het wegnemen van mogelijke drempels die cliënten ervaren om (weer) te gaan bewegen.

Miranda Monster, van het Servicepunt Beweegcoach, vertelt over het aanbod van Beweegcoach.nl.

Nuttige kennis

Gastspreker Liesbeth van Rossum, internist-endocrinoloog en hoogleraar aan het Erasmus UMC en auteur van het boek VET Belangrijk, inspireerde de zaal met nieuwe inzichten in het belang van bewegen voor de gezondheid. Ze deelde bijzonder nuttige kennis over dat vetmassa een orgaan is en dat obesitas een chronische ziekte is. Daarnaast werd ook duidelijk dat bewegen en het behouden van kracht in de jeugd en volwassenheid ervoor kan zorgen dat krachtverlies beperkt wordt als mensen ouder worden. Beweging kan eraan bijdragen dat op latere leeftijd goede functionaliteit behouden wordt en invaliditeit wordt voorkomen.

Internist- endocrinoloog Liesbeth van Rossum houdt een inspirerend pleidooi voor bewegen.

Proefles voor de deelnemers

Voorafgaand aan de afsluitende netwerkborrel namen alle bezoekers deel aan een mini-proefles ‘Beweeg je fit’ van Rotterdam Atletiek onder begeleiding van Letitia Vriesde. Zo maakten de professionals mee hoe een cliënt via een proefles vrijblijvend kan ervaren of een beweegles bij hen past of niet. Het weer zat mee voor de les buiten op het veld; de hele groep deed enthousiast mee aan diverse kracht- en balansoefeningen.

Deelnemers tijdens de mini-proefles ‘Beweeg je fit’.

Contact

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen over Beweegcoach? Neem dan contact op met het Servicepunt via info@beweegcoach.nl of bel naar 085-1120299. We helpen je graag verder!

Marcella Deters

projectleider Beweegcoach
Marcella Deters

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek / projectcoördinator Beweegcoach
Saskia Grootens