Veertigplussers stimuleren gezonder te leven én hun tonen dat er veel laagdrempelige sport- en beweegmogelijkheden zijn in de deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek. Met die doelen voor ogen hebben Rotterdam Sportsupport en Sportstimulering in opdracht van de deelgemeente een Leefstijlmarkt georganiseerd. Op zaterdag 1 maart waren ruim 200 bezoekers van de partij in Lokaal Cultureel Centrum Castagnet.

Iedere inwoner van Hillegersberg-Schiebroek kan zich sinds 1 maart op de hoogte stellen van de georganiseerde beweeg- en sportactiviteiten in zijn deelgemeente. Er zijn er nu maar liefst 62 gebundeld in een boekje waarvan hockey-international Jeroen Hertzberger het eerste exemplaar ontving van Arian Pleizier, sportportefeuillehouder binnen de deelgemeente. Klik hier om het beweegmagazine te bekijken.

Tijdens de Leefstijlmarkt presenteerden sportverenigingen zich ook met hun laagdrempelige beweegactiviteiten. Zo verzorgden vrijwilligers van boogschietvereniging De Romeinen demonstraties. Korfbalvereniging ckv N.I.O. liet zien wat KombiFit inhoudt: 45-plussers die in groepsverband met veel plezier gezamenlijk bewegen.

‘Belangrijke uitgangspunten van de Leefstijlmarkt waren toegankelijkheid en laagdrempeligheid’, vertelt Carola Nagy, verenigingsadviseur van Rotterdam Sportsupport in Hillegersberg-Schiebroek. ‘Onze kerndoelgroep van 45-plussers die momenteel niet structureel sporten, voelt doorgaans een drempel bij het woord ‘sporten’. Daarom hebben we de markt qua onderwerp breed ingestoken: op het thema gezondheid. De keuze voor het Lokaal Cultureel Centrum in plaats van een sporthal als locatie past ook binnen deze benadering.’

Zo’n 130 bezoekers deden mee aan een anderhalf uur durende fitheidstest. Nadat onder meer hun conditie, reactievermogen en oog-handcoördinatie waren gemeten, kregen zij een rapport waarin was te lezen hoe ze scoorden ten opzichte van leeftijdsgenoten. Bij apothekers uit de wijk konden de inwoners hun cholesterolgehalte laten vaststellen en een longfunctietest doen.

Belangrijk onderdeel was ook bewustzijn over gezond eten. Zo kregen bezoekers de kans al fietsend een gezonde smoothie te produceren op de blender bike. Verder konden ze gezonde snacks bestellen bij vertegenwoordigers van Stadslandbouw Schiebroek.

Mooi resultaat: na de Leefstijlmarkt meldde de helft van de bezoekers meer gemotiveerd te zijn – vaker – te gaan bewegen.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Janneke van Tienen

Janneke van Tienen

P&O medewerker