Zaalsportverenigingen kunnen hun ledenbestand en clubcultuur verrijken met visueel beperkten die goalball spelen. Rotterdam Sport op Maat is drukdoende clubs te enthousiasmeren voor deze verrijking van het ledenbestand en het verenigingsleven. Begeleiding van verenigingen hoort er ook bij.

Afgeplakte skibrillen en een bal die een rinkelend geluid maakt. Dat zijn twee kenmerken van goalball, een sport die ooit werd bedacht voor mensen met een visuele beperking, maar die ook kan worden gespeeld door personen met goed zicht. Dankzij de skibrillen heeft iedereen dezelfde handicap, of hij nu blind, ernstig slechtziend of goedziend is. De spelers zitten op de grond, maken deel uit van een team en moeten proberen de bal in het doel van de tegenstander te gooien. Zij oriënteren zich op basis van het rinkelende geluid van de bal. Omdat Rotterdam geen goalball meer kent, organiseerde Gehandicaptensport Nederland vorige maand een cursus om de sport weer op de kaart te zetten in de regio Rijnmond. In de gymzaal van Visio Onderwijs verzamelden zich de meest uiteenlopende belangstellenden: van beginners tot ervaren rotten. Een maand later blijkt een behoorlijke groep structureel te willen doorgaan.

Projectmedewerker Fieke de Goede van Rotterdam Sportsupport: ‘We zijn blij dat de animo zo groot is en dat de kans is gecreëerd om zoveel mensen te laten kennismaken met de sport. Nu is het belangrijk dat de groep daadwerkelijk structureel kan sporten. Wij zijn van mening dat deze groep een mooie aanvulling kan zijn voor menige club. Denk aan handbal-, basketbal- of volleybalverenigingen. Medio februari hadden twee sportverenigingen enthousiast gereageerd op het verzoek. Samen met Gehandicaptensport Nederland bespreken we nu de praktische zaken, zoals het opzetten van een organisatiestructuur.’

Ook geïnteresseerd in het opnemen van een activiteit voor mensen met een beperking? Neem contact op met Rotterdam Sport op Maat via telefoonnnummer 010 242 93 15 of via e-mailadres info@rotterdamsportopmaat.nl

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Marco van de Geer

Marco van de Geer

pedagogisch adviseur