Op het terrein van korfbalvereniging RSV Sperwers in de Rotterdamse wijk Carnisse (Charlois) traint sinds het begin van dit jaar een enthousiaste groep 55-plussers. Journalist Paulette Mostart doet verslag van een ‘vrolijk’ ochtendje sporten en bewegen met de deelnemers van GoldenSports.

Iedere donderdagochtend is hij erbij. Cor van Gelder (84), een van de oudste actieve leden van Sperwers. Sinds het begin van dit jaar traint hier een zeer enthousiaste GoldenSports-groep onder leiding van een gediplomeerd trainer. Aanvankelijke was Cor wat sceptisch. De wijk werkt immers niet altijd even goed mee, maar GoldenSports was direct een groot succes. Iedere week tussen 10.00 een 11.00 uur komt een vaste groep van gemiddeld twaalf tot zestien mannen en vrouwen bij elkaar om samen te sporten en na afloop koffie te drinken met elkaar.
GoldenSports is in 2014 ontwikkeld door Stichting GoldenSports. Het doel van de interventie GoldenSports is om senioren (m/v) te stimuleren om meer te gaan bewegen samen met buurtgenoten. Sperwers is in Rotterdam de locatie waar deze interventie wordt uitgevoerd.  

Eigen tempo en niveau

Normaal sporten de deelnemers lekker buiten, maar omdat het vanochtend behoorlijk regent is de training in de kantine. Trainer Cees Blok (71) moet een beetje improviseren maar de twaalf vrouwen en mannen die vandaag aanwezig zijn, worden goed aan het werk gezet. “Tien keer opstaan uit een stoel met je armen gekruist voor je borst is ook een goede oefening,” zegt Cees. Na wat opwarm-, rek- en strekoefeningen is het tijd voor een spel. Vandaag is dat ringwerpen, en dat zorgt voor heel wat rumoer en gelach. Het laatste kwartiertje gaan ze, ondanks de regen, toch naar buiten. Cees moedigt ze aan, maar zorgt er wel voor dat de deelnemers zichzelf niet overvragen. Het is belangrijk dat iedereen zijn of haar eigen tempo en niveau aanhoudt.

Als voormalig leraar sportstimulatie is het voor hem niet moeilijk om rekening te houden met een wat oudere doelgroep. Toen hij twee jaar geleden werd gevraagd om de begeleiding van de groep op zich te nemen, moest hij wel even nadenken; de training was iedere donderdagochtend het hele jaar door. Ook had hij aanvankelijk twijfels over de doelgroep van 55-plussers. Als trainer was hij gewend te werken met (jonge) topsporters. De trainer was bang dat de oude doelgroep niet veel zou kunnen, maar dat is hem niet tegengevallen. “De mensen kunnen steeds meer. Ik vind het geweldig om ze vooruit te zien gaan. Binnenkort doen we weer een test. Ik ben heel benieuwd of deze vooruitgang er dan ook uit gaat komen.”

Programma

Rotterdam Sportsupport werd twee jaar geleden benaderd door GoldenSports met de vraag of de organisatie ideeën had voor een nieuwe locatie. Sperwers is een Sportplusvereniging (zie laatste alinea, red.) en zodoende werd de club gevraagd of ze mee wilde werken aan een sportproject voor ouderen in de buurt. “We wisten dat Sperwers een geschikte partner zou zijn en daarom zeiden we ja tegen het project,” aldus Sandra Sonneveld van Rotterdam Sportsupport. “Mede door de hulp en begeleiding van GoldenSports was het uiteindelijk een relatief eenvoudige klus om te klaren. In het begin was er wel veel overleg (met Michel, Robin en Bertie van Sperwers, red.) en kwam ik ook vaak kijken. Maar nu het loopt heb ik er bijna geen werk meer aan. Sperwers is een lot uit de loterij. De sfeer is zo goed, het is gewoon een warm bad.”

Truus (68): “Ik zeg er echt dingen voor af om te kunnen komen. Ik heb bij heel veel verenigingen gezeten, maar dit is het helemaal voor mij”.

Compleet aanbod

Toen voorzitter van de Sportpluscommissie, Michel van der Meer, door Sandra werd benaderd, wist hij meteen dat hij zou instemmen. Het paste precies in zijn visie voor de club. Voor de circa honderd leden van Sperwers wilde hij een compleet sportaanbod hebben: voor jonge leden korfbal, voor de iets oudere leden tennis, voor de nog iets oudere leden jeu de boules en met de komst van GoldenSports was voor hem de cirkel rond. Samen met medecommissieleden Robin en John maakte hij een programma. Zo leverde GoldenSports de flyers en affiches, die huis-aan-huis in de buurt werden verspreid – via huisartsen, fysiotherapiepraktijken, buurthuizen, kerken en moskeeën.

Met resultaat. Bij de opening van het programma op 7 maart was er meteen een grote groep die zich aanmeldde. Nu, een half jaar later, zijn er 25 deelnemers. De meesten komen uit de buurt.
Of Michel er veel werk aan heeft? “De eerste maanden wel, toen waren John, Robin en ik er behoorlijk intensief mee bezig,” zegt hij. “Het plan moest landen binnen de vereniging, de flyers moesten worden verspreid en ook de organisatie van de kick-off kostte tijd. Maar nu na een half jaar loopt alles gesmeerd en heeft het bestuur er geen omkijken meer naar. Trainer Cees en barvrijwilligers Bertie en Aad doen het perfect en de groep pakt het goed op. De financiering (met dank aan de subsidie van de gemeente Rotterdam is, red.) verliep ook heel soepel via Rotterdam Sportsupport. Kortom: alles loopt perfect!”

Laagdrempelig en gezellig

Maar wat vinden de sporters er zelf eigenlijk van? Dick (85) vindt de trainingen niet te zwaar. Hij is er iedere week en blijft, net als vandaag, na afloop altijd koffiedrinken. Want al komt hij voor de sport, de gezelligheid is voor hem ook belangrijk. Lijnie (70) komt ook iedere week. Al vanaf het begin. Ze had een flyer gezien en dacht meteen: Dat is wat voor mij. De laagdrempeligheid, de schappelijke prijs en het leuke t-shirt hielpen mee om haar over de streep te trekken. Een ander groot voordeel is dat ze de training op haar eigen tempo mag doen. “Je hoeft je nergens voor te schamen. Niemand kijkt naar elkaar.”

Vrijwilligster Bertie is al 64 jaar lid van Sperwers en heeft in haar jonge jaren nog in het eerste team gespeeld. Ze is nog steeds heel actief op de vereniging. Toen Michel aan haar vroeg of ze op donderdagochtend GoldenSports wilde organiseren, antwoordde ze direct bevestigend. Samen met Aad regelt ze de inschrijving, betaling en de koffie. Een hele verantwoordelijkheid, want de training gaat altijd door, ook in de zomervakantie. Toch valt het haar niet zwaar. “Het geeft zoveel voldoening als ik zie dat deze mensen het naar hun zin hebben.”

Over Sperwers
RSV Sperwers is een vereniging waar korfbal, tennis en jeu de boules wordt gespeeld. De Rotterdamse club is er voor jong en oud en is tevens één van de 28 Sportplusverenigingen in Rotterdam. Een Sportplusvereniging is een vitale sportverenigingen met een veilig sportklimaat die extra maatschappelijk actief is. Zo organiseert Sperwers naast GoldenSports ook taallessen en een haakclubje.

Ben of ken jij iemand die graag aansluit bij GoldenSports? Of wil jouw vereniging graag ook aan de slag met GoldenSports? Neem dan contact met Ellen Breedveld van het servicepunt Beweegplus via info@beweegplus.nl of bel 06-17327184.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Sandra van Zevenhuijzen

Sandra van Zevenhuijzen

teamcoördinator P&O en Financiën