Hockeyclub Delfshaven wil veel meer dan alleen goede hockeyers opleiden. De club presenteert zich al sinds de oprichting in 2015 als een vereniging van en voor de wijk. Met de nieuwe Multisportvereniging (MSV) Delfshaven hoopt de club die ambitie nog beter waar te kunnen maken.

Het is vrijdagmiddag, vijf uur. Op het Cruijff Court naast het stadion van voetbalclub Sparta staat René Dinant met een grote tas vol hockeysticks te wachten. De kinderen die op het veld druk aan het voetballen zijn, kijken hem wat raar aan. “Maar”, verzekert de buurtsportcoach van Sportplusvereniging HC Delfshaven, ”er komen zo kinderen speciaal om te hockeyen. Vorige week waren er acht en die zouden weer terugkomen.” Tien minuten later hebben de jonge voetballers ruimte gemaakt voor acht kinderen met een hockeystick, tot grote vreugde van Mirjam van Rijn. De oprichter van HC Delfshaven kijkt met een grote glimlach op haar gezicht naar het veld. “Kijk nou hoe leuk dit is. Hier doe je het als vereniging toch voor? En sommige kinderen zijn er al voor de tweede keer. Dan zijn ze om.”

Maatschappelijke betrokkenheid

Sinds de oprichting in 2015 probeert HC Delfshaven al de vereniging te zijn voor kinderen die de stap naar een sportclub wat minder makkelijk kunnen maken. Maatschappelijke betrokkenheid staat vanaf het begin al hoog in het vaandel. Met succes, maar dat was nog niet genoeg. “We willen nog structureler het verschil maken, ook voor de kinderen die niet bij ons op de vereniging zitten”, legt Van Rijn uit.

Samen met de Betrokken Spartaan en Thuis op Straat heeft HC Delfshaven daarom de nieuwe Multisportvereniging Delfshaven opgericht. Op vijf verschillende veldjes in de wijk maken de kinderen kennis met verschillende sporten. “Zo willen we de afstand naar de vereniging verkleinen. Maar tegelijkertijd willen we ook dat de kinderen zich serieus ontwikkelen. Dus zijn er goede trainers aanwezig op de veldjes die gericht met de kinderen aan de slag gaan. Net als bij andere verenigingen.” Rotterdam Sportsupport steunt het maatschappelijke initiatief van HC Delfshaven, onder meer in de vorm van een financiële bijdrage en het reguliere ondersteuningsaanbod.  

Pandatoernooi in Delfshaven

Begin oktober werd het officieuze startschot voor het statushoudersproject – een van de samenwerkingen tussen HC Delfshaven en MSV Delfshaven – gegeven met een speciaal hockeytoernooi: het Pandatoernooi. Kinderen van Syrische vluchtelingen speelden wedstrijdjes tegen jeugdteams van HC Delfshaven. “In Tilburg ben ik vier jaar geleden begonnen met het opzetten van een vereniging voor deze kinderen”, zegt Dinant. “Zij worden namelijk vaak vergeten, terwijl zij al helemaal niet de dupe mogen worden van alles. De naam Panda is ook ooit bedacht door één van de kinderen. Voor het toernooi hebben we de teams uit Tilburg uitgenodigd en hebben ze wedstrijdjes tegen elkaar gespeeld. Dat was erg geslaagd.”

Het toernooi laat volgens Van Rijn mooi zien waar de nieuwe sportvereniging voor staat. “Wij willen dat niemand buiten de boot valt. Juist voor de kinderen in moeilijke situaties, of ze nou in Nederland geboren zijn of pas twee weken hier wonen, is sport een ideale uitlaatklep.” Samen met de stichting Vluchtelingen voor Vluchtelingen hoopt ze ook die tweede groep aan zich te kunnen binden. “We veranderen niets door te kletsen”, zegt Marco Schiffer van de stichting. “Je kunt echt wat veranderen voor deze kinderen, maar dan moet je wel allemaal gas geven.”

Deze vrijdagmiddag hockeyt iedereen gebroederlijk samen op het kunstgrasveldje. Van buurtkinderen tot een gezin dat net in Nederland is aangekomen. Van Rijn: “Via MSV krijgen de kinderen de kans om hun talenten te ontwikkelen. Het is echt een meerjarenplan, dit is pas het begin. We nodigen iedereen in Delfshaven uit om aan dit project mee te doen”.

Meer weten?

Wil je meer leden binden aan jouw club? Heb je vragen over het aanbieden van sport voor nieuwe doelgroepen. Of wil je werk maken van ledenbehoud?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

  • Ledenwerving
  • Ledenbehoud
  • Ondernemerschap
  • Doelgroepadvies
  • Nieuw, flexibel sportaanbod

Wij staan voor je klaar!

Laura van Velzen

strategisch adviseur Interne organisatie
Laura van Velzen