De helft van de Nederlandse bevolking is te dik. Bij de mannen geldt dit voor zestig procent, bij de vrouwen is de 44 procent.

Eén op de zeven mensen uit deze groepen is zo zwaar dat er een ernstig gezondheidsrisico bestaat, zo meldt het AD maandag. Dit blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onder 4000 Nederlanders tussen de 30 en 70 jaar, dat vandaag wordt gepresenteerd.

Vrouwen

Vijftien jaar geleden werd er voor het laatst onderzoek gedaan naar overgewicht. Vergeleken met toen zijn vooral vrouwen tussen de 30 en de 39 dikker geworden.

Voornamelijk het aantal mensen met een dikke buik is in de afgelopen jaren toegenomen. “Een kwart meer dan een jaar geleden. Buikvet is een belangrijke graadmeter voor ons risico op bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziekten”, zo legt Monique Verschuren tegenover de krant uit.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) stelt in een reactie bezorgd te zijn over de toename. Ze heeft 70 miljoen uitgetrokken om sporten in de buurt te bevorderen.

Voedingscentrum

Campagnes tegen ongezond eten en voor beter bewegen ten spijt, Nederland wordt steeds dikker. Dat komt vooral door de omgeving waarin mensen nog steeds worden verleid om ongezonde keuzes te maken.

Dat stellen Paul Rosenmöller van het Convenant Gezond Gewicht en Patricia Schutte van het Voedingscentrum. Beiden stellen dat er zoveel partijen bij betrokken zijn dat je een ommezwaai niet in korte tijd voor elkaar hebt. ”Obesitas is een veelkoppig monster. Je moet het echt met elkaar doen, met een dikke streep onder met elkaar’’, aldus Rosenmöller.

Schutte wijst op de campagnes tegen het roken. ”Die hebben ook 40 jaar geduurd voordat het roken pas echt ging afnemen. De campagnes tegen overgewicht bestaan nog maar tussen de 10 en 15 jaar, we hebben dus nog even te gaan. De leefgewoonte van mensen veranderen, doe je niet van de een op de andere dag.’’

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Jans van Meerten

Jans van Meerten

financieel medewerker