Bewegen naar Werk is voor werkzoekenden veel meer dan alleen de eerste stap naar een baan. De sociale contacten, workshops en tips die onderling worden uitgewisseld, zijn voor de ervaren deelneemster Fatima onmisbaar.

Werken? Daar moest Fatima (40) een klein jaar geleden niet aan denken. Door mentale problemen kon ze in die periode niet aan de slag. Solliciteren was met vijf kinderen thuis lastig, maar de Rotterdamse vrouw vond de hele dag thuiszitten ook geen optie.

Geen zin
Toch was haar eerste reactie niet al te positief toen een medewerker van de gemeente Rotterdam deelname aan het project Bewegen naar Werk voorstelde. “Ja dag, op commando bewegen en dingen doen waar ik geen zin in heb. Dat was het beeld dat ik van het project had en dat zag ik niet zitten.”
Maar omdat ze thuis blijven een nog slechter idee vond, besloot ze toch een keer een kijkje te nemen op het terrein van handbal- en Sportplusvereniging SV Atomium ’61. “De kat uit de boom kijken, dat is wat ik de eerste keer wilde doen. Want heel eerlijk: ik had er echt geen zin in.”

Lukt het niet, is het niet erg
Alleen het onverwachte gebeurde: de scepsis verdween bij Fatima tijdens de eerste sportieve training als sneeuw voor de zon. “Het was eigenlijk best wel leuk. Een aardige trainer, die af en toe ook een grapje maakte tussendoor. Hij was ook duidelijk. Doe wat je kan en forceer niet, zei hij. En lukt het niet, is het ook niet erg. Die aanwijzingen waren heel fijn.”
Maar sporten is niet het enige waardoor Fatima inmiddels twee keer in de week meedoet aan Bewegen naar Werk. “Sporten doen we van 9 tot 11 en daarna krijgen we vaak nog voorlichting of een cursus. Dat kan over van alles gaan. Van gezond eten tot omgaan met schulden. Je hebt er altijd wat aan, heel handig.”

Elkaar helpen
Samen met Fatima zetten zo’n twintig andere werkzoekenden twee keer in de week het eerste stapje naar een baan bij de handbalvereniging in Rotterdam-Vreewijk. “Iedereen zit in een andere situatie, maar tegelijk ook in hetzelfde schuitje. Het is heel fijn om dan samen al die activiteiten te doen.”
Niet alleen vanwege de gezelligheid, maar ook vanwege de tips die de deelnemers onderling uitwisselen. “In mijn eentje op de bank leer ik al die dingen echt niet. We wisselen bijvoorbeeld tips uit over hoe we het beste met geld om kunnen gaan. En ik heb via iemand anders de naam van een goede advocaat gekregen. Geen idee hoe ik daar anders aan was gekomen.”

Droom
Door de problemen in haar privéleven heeft Fatima nog niet de stap naar een echte baan kunnen zetten. Maar door haar deelname aan Bewegen naar Werk heeft ze wel alle vaardigheden en kennis opgedaan die voor die stap nodig zijn. “Ik zou iedereen die twijfelt dan ook willen aanraden om mee te doen. Kom een keer kijken. Ik was van tevoren ook niet enthousiast, maar ik had het niet willen missen.” En zodra Fatima weer werk heeft, wil ze niets liever dan haar droom verwezenlijken. “Ik wil weer naar school en maatschappelijk werkster worden.”

 

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Marcella Deters

Marcella Deters

interim projectleider beweegcoach