Het kabinet heeft extra maatregelen genomen om de snelle verspreiding van het virus af te remmen. Vanaf zaterdag 6 november geldt het coronatoegangsbewijs (CTB) op meerdere plekken in de samenleving. Ook sportverenigingen moeten intensiever controleren op het coronatoegangsbewijs. Een overzicht met het laatste nieuws over corona en sport in Rotterdam. 

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 4 november om 16:30 uur.  

Let op! In tegenstelling tot eerdere berichtgeving trekt het demissionair kabinet het plan deels in om het coronatoegangsbewijs in te voeren in de amateursport. Zo hoeven sporters en publiek op buitensportaccommodaties, als zij buiten blijven, niet te worden gecontroleerd op het coronatoegangsbewijs. Het toegangsbewijs is vanaf zaterdag 6 november wel verplicht voor: 

 • Publiek en sporters vanaf 18 jaar op binnensportlocaties, inclusief sportkantines. 
 • Publiek en sporters vanaf 18 jaar op buitensportlocaties die binnenruimtes op het sportcomplex betreden (toilet, kleedruimtes of bestuurskamer) en op het buitenterras.

Overige aandachtspunten

 • In Rotterdam verzorgt Sportbedrijf Rotterdam, de exploitant van bemande binnensportlocaties (sporthallen), de controle van coronatoegangsbewijzen aan de deur. Aangezien de controleurs geen kennis hebben van eventuele vrijwilligersfuncties van bezoekers kiest het Sportbedrijf ervoor om ALLE bezoekers van 18 en jaar en ouder te controleren. Als je als vereniging wel gebruik wil maken van de uitzonderingsregel, neem dan contact op met de locatiemanager om hier afspraken over te maken.  
 • Eten en drinken afhalen bij de sportkantines op buitensportcomplexen mag wel zonder CTB-check zolang het afhaalpunt buiten is en niet binnen en het afgehaalde eten en drinken niet op het terras wordt genuttigd.  
 • Het gebruik van een mondkapje is niet verplicht op plaatsen waar er een CTB-controle plaatsvindt zoals de sportkantines, kleedkamers en de binnensportaccommodaties. 
 • Er zullen vanuit de gemeente controles gaan plaatsvinden op het naleven van de CTB-check maar hierbij zal ook gelijk worden gekeken naar andere zaken zoals het op orde hebben van de horecavergunning en het schenken van alcohol aan alleen meerderjarigen. Wees hier dus extra scherp op.  
 • Checkbij de verhuurder van jouw accommodatie wie verantwoordelijk is voor de CTB-controle en maak hier duidelijke afspraken over met elkaar.

Wat kan Rotterdam Sportsupport voor jouw vereniging betekenen?

Graag helpen we ook jouw vereniging bij dit vraagstuk. De verenigingsconsulenten van Rotterdam Sportsupport doen dit door gezamenlijk te zoeken naar een passende oplossing en desgevraagd met advies en/of praktische tips te komen. We brengen verenigingen eventueel ook graag in contact met andere verenigingen die voor bepaalde oplossingen hebben gekozen. Verder: 

 • Kunnen we de huidige regels omtrent coronamaatregelen uitleggen en waar nodig verduidelijken, toegepast op de situatie bij de vereniging. 
 • Kunnen we bij jouw vereniging langskomen om te kijken hoe de controle op het CTB het beste kan worden uitgevoerd. We denken graag mee in oplossingen op jouw locatie. 
 • Kunnen we meehelpen in het werven van vrijwilligers voor de functie van controleur op het CTB. 
 • Kunnen we de persoon die verantwoordelijk is voor de controle op het CTB, indien nodig, helpen/trainen in het aanspreken van mensen.  
 • Kunnen we bij veel hulpvragen een centrale (digitale) bijeenkomst organiseren waarbij zowel expertconsulenten van Rotterdam Sportsupport als andere clubs jouw club op weg kunnen helpen. 
 • Kunnen we meedenken bij de organisatie van grote evenementen/bijeenkomsten op de club. Wanneer toegangscontrole daar leidt tot organisatorische knelpunten kan in overleg bekeken worden of er met corona polsbandjes gewerkt kan worden, zoals dat door de gemeente bij andere horeca en evenementen wordt gefaciliteerd.

Vragen

Voor specifieke vragen met betrekking tot het coronavirus, kun je rechtstreeks contact opnemen met Frederik Netten en Liesbeth van der Meer via coronavirus@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 06 40 89 29 85. Ook als je vragen hebt over coronamaatregelen in relatie tot projecten van Rotterdam Sportsupport kun je bij hen terecht. Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over coronamaatregelen & sportverenigingen. 

Heb je als sportvereniging een specifieke vraag over de sportaccommodatie en/of de uitvoering van de controles op een binnensportlocatie? Neem dan contact op met Sportbedrijf Rotterdam via info@sportbedrijfrotterdam.nl of bel naar 010 808 08 80.  

Meer weten?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste ontwikkelingen rondom het coronanieuws? Lees dan alles in ons coronadossier. Met onder meer:

 • Meest actuele maatregelen voor (Rotterdamse) sportverenigingen.
 • Financiële gevolgen voor sportverenigingen.
 • Alles over organisatie, vrijwilligers en veilig sportklimaat.

Wij staan voor je klaar!

Bryan Bastiaanse

Bryan Bastiaanse

coördinator monitoring en verantwoording projecten