De Nederlands kampioen hinkstapspringen indoor bij de junioren is een jongen die lid van een vereniging kon worden én dat nog altijd is dankzij het Jeugdsportfonds Rotterdam. Tarik Tahiri: ‘Niet alleen ga ik er alles aan doen om ooit mee te doen aan de Olympische Spelen, ook wil ik anderen inspireren. Er is veel mogelijk als je in jezelf gelooft. Dat vertel ik ook tijdens de trainingen die ik geef bij Schoolsportvereniging Het Nieuwe Westen.’

Het kenmerk van grote sporters is dat zij pieken op belangrijke momenten. Op dat vlak zit het prima met Tarik Tahiri (17). Uitgerekend tijdens het NK Junioren Indoor Atletiek in februari vestigde hij een persoonlijk record op het onderdeel hinkstapspringen. De afstand van 13.58 meter was goed voor de gouden plak.

‘Hinkstapspringen geeft me een goed gevoel’, zegt hij. ‘Het is heerlijk om al mijn snelheid om te zetten in een grote hink, een stap én een sprong. Tijdens twee eerdere NK’s was ik erg nerveus, maar bij het afgelopen NK kon ik na twee foutieve pogingen eindelijk mijn zenuwen onder controle krijgen en hervond ik de vorm en het heerlijke gevoel uit mijn trainingen’.

Op de basisschool viel het atletisch vermogen van Tarik al op. Voortdurend was hij aan het sprinten en verspringen. In de eerste klas van het voortgezet onderwijs, hij gaat naar Melanchthon Kralingen, was een docente zelfs zó enthousiast over een sprong van zes meter, dat ze de moeder van de jongen aanmoedigde hem lid te maken van een atletiekvereniging. Dankzij Jeugdsportfonds Rotterdam is hij nu al een aantal jaren lid van Rotterdam Atletiek. Via deze regeling zijn duizenden jongens en meisjes uit financieel minder draagkrachtige gezinnen in staat te sporten bij een club.

Tarik: ‘Atletiek heeft veel mooie onderdelen. Ivor Landburg liet mij er als eerste trainer mee kennismaken. Hierbij vond ik het ver- en hinkstapspringen verreweg het leukst. Dit ben ik toen verder gaan ontwikkelen bij hinkstap- en sprintspecialisatie-trainer Ellsworth Manuel. Hier kwam ik in aanraking met Jesse Caron. Buiten het hinkstapspringen brengt hij mij van alles bij. Dit begon met een snuffelstage voor school, maar deze stage is eigenlijk nooit echt gestopt. Hij leidt mij persoonlijk op tot volwaardig jeugdtrainer, we proberen wekelijks ons enthousiasme en liefde voor sport over te brengen op ruim veertig leden van Schoolsportvereniging Het Nieuwe Westen. Veel kinderen zijn lid via het Jeugdsportfonds, het is fantastisch om een voorbeeld voor hen te zijn.’

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Irene Pekaar

Irene Pekaar

contentspecialist / coördinator evenementen