Sportverenigingen die een complex delen zijn niet altijd het schoolvoorbeeld van een gelukkig huwelijk. Dat het anders kan, bewijzen de Rotterdamse verenigingen RWC Ahoy, SVR en SIL op Sportpark Noordrand. Het drietal heeft de krachten gebundeld en verwacht met de ondersteuning vanuit het Actieprogramma Verenigingen een compleet sportaanbod aan te kunnen bieden. “Het mooie is dat je de enorme potentie al ziet.”

Twaalf maanden per jaar vier sporten. Twee in de winter, twee in de zomer. Voor een gemiddeld sportcomplex klinkt dit niet als een uitzonderlijke situatie. Maar als op dat complex twee schaatsverenigingen en een wielervereniging zitten, is het al snel een ander verhaal. “Vier sporten onder één dak, hoe mooi is dat”, zegt Wouter Kelderman, voorzitter van de Rotterdamse Wielercombinatie (RWC) Ahoy.

“Wij kunnen onze leden nu heel het jaar twee sporten tegelijk aanbieden. Veldrijden en schaatsen in de winter, skeeleren en wielrennen in de zomer.” Sander de Iongh, voorzitter van Schaatsvereniging Rotterdam (SVR), sluit zich bij zijn woorden aan. “Je biedt als vereniging dan zo’n breed aanbod aan. Dat is perfect voor de sportieve ontwikkeling van zowel de jeugd als de senioren.”

Actieprogramma Verenigingen

De samenwerking tussen beide vereniging en Schaats- en Inline Lansingerland (ook huurder van het complex) is sinds dit jaar pas bestuurlijk een feit in de vorm van een stichting, maar de gesprekken over Sportpark Noordrand lopen al veel langer. “Wij skeelerden al jaren in de zomer op de wielerbaan”, vertelt De longh. “Toen dachten we: kunnen we het complex niet multifunctioneel maken met de aanleg van een skeelerpiste?” Het antwoord op die vraag blijkt al snel ja te zijn. Eind 2019 verlaten de schaatsers van SVR hun oude clubhuis en verhuizen ze naar het sportpark naast Rotterdam The Hague Airport.

De verwachtingen bij beide verenigingen zijn hooggespannen, maar de coronacrisis en vertraging bij de aanleg van de skeelerpiste zorgen ervoor dat de plannen nog niet helemaal zijn uitgekomen. “Maar het mooie is dat je de enorme potentie al ziet”, aldus een enthousiaste Kelderman. “Dit is ook een leerproces met zo nu en dan wrijving, maar zolang de potentie is er is en de bereidwilligheid, dan gaat die potentie groeien.”

“Wij skeelerden al jaren in de zomer op de wielerbaan. Toen dachten we: kunnen we het complex niet multifunctioneel maken met de aanleg van een skeelerpiste?”

– Sander de longh (voorzitter SVR)

Maatschappelijke rol

De stap die de drie verenigingen hebben gezet op Sportpark Noordrand past helemaal binnen de visie die gemeente Rotterdam heeft met het Actieprogramma Verenigingen. Met de acties binnen dit programma kunnen verenigingen op een vitale, veilige en toekomstbestendige manier inspelen op de veranderende eisen van leden. “De vereniging van de toekomst zal anders zijn, met andere organisatievormen en een breder aanbod dat past bij deze tijd”, aldus wethouder Sven de Langen bij de start van het programma in 2019.

Woorden waar zowel De longh als Kelderman zich bij aansluit. Naast een optimaal gebruik van het complex hopen de verenigingen met de samenwerking en het bijbehorende multisport-aanbod nog meer (jeugd)leden aan te spreken en een nog sterkere maatschappelijke rol te vervullen. Kelderman: “Het is bewezen dat een multisport-aanbod goed is voor de pedagogische en de fysieke ontwikkeling van de jeugd. Daarnaast heeft de samenwerking natuurlijk ook praktische voordelen als het delen van de vaste lasten en facilitaire zaken, het samen verzorgen van clinics of het grotere aanbod aan vrijwilligers.”

Breed jeugdaanbod

Begin mei wordt de eerste officiële KNSB-inline-wedstrijd verreden op de nieuwe skeelerpiste. Vanwege de coronacrisis is er sprake van een bubbel en mogen leden de wedstrijd niet bezoeken, maar toch ziet De Iongh het evenement als een nieuwe start. “Door corona zijn de verenigingen nog niet zo veel met elkaar in contact geweest als dat we hadden gewild, maar hopelijk komt daar nu snel verandering en kunnen we daarnaast in 2022 nog grotere toernooien naar de baan krijgen.”

Hij hoopt zo ook de wielrenners te kunnen laten zien hoe mooi ‘zijn’ sporten zijn. “Onze ambitie is dat alle drie de verenigingen van deze samenwerking profiteren en dat we een dynamisch, goed gebruikt sportcomplex hebben waar we een heel breed sportaanbod voor de jeugd neer kunnen zetten.” Kelderman: “Ondanks dat we autonome verenigingen zijn, verwacht ik dat we veel samen kunnen optrekken. De wijk in om onze sporten gezamenlijk op scholen aan te kunnen bieden, inzetten op talentontwikkeling. We zouden met onze potentie de regionale Jumbo-Visma kunnen worden, ook voor talentontwikkeling.”

Benieuwd naar beelden van Sportpark Noordrand? Bekijk onderstaande video die we maakten met Sander de Iongh in aanloop naar de communitybijeenkomst!

Kitty Kalkman

projectleider Toekomstbestendige sportverenigingen
Kitty Kalkman

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek / projectcoördinator Beweegcoach
Saskia Grootens