Als vereniging ben je verantwoordelijk voor de mensen die het sportpark bezoeken en dus ook om de juiste zorg te verlenen die nodig is.

  • Zorg er als vereniging voor dat er tijdens activiteiten en evenementen een EHBO’er dienst heeft en dat zichtbaar is waar deze te vinden is.
  • Spreek met (kader)leden af wat de procedure is bij een blessure op het sportpark waarbij de inzet van de EHBO’er nodig is.
  • Maak afspraken welke vrijwilliger verantwoordelijk is voor het ontvangen van de ambulance en zorg dat er altijd iemand bij de geblesseerde speler/bezoeker blijft om hem/haar te begeleiden. Verleen, indien nodig, ondersteuning aan de EHBO’ers of professionele hulpverleners door bijvoorbeeld omstanders op afstand te houden, schaduw te creëren op de plek waar het slachtoffer zit/ligt of door het verplaatsen van de wedstrijd naar een ander veld.
  • Zorg dat er altijd een goedgevulde EHBO-koffer aanwezig is die snel gepakt kan worden. Controleer regelmatig of de koffer nog compleet is en vul hem zonodig aan.
  • Zorg als vereniging dat de contactgegevens van ouders/verzorgers van (jeugd)leden actueel zijn. Je kunt familie dan snel informeren bij (ernstige) blessures of andere incidenten.
  • Heb je zelf geen vrijwilligers die EHBO kunnen verlenen tijdens een evenement? Dan kun je ook EHBO’ers inhuren. Je kunt natuurlijk ook vrijwilligers binnen de vereniging opleiden tot EHBO’ers. Voor de financiering hiervan kan de club gebruikmaken van de bijdrage Kaderopleiding. Ook BHV’ers worden opgeleid om EHBO te verlenen. Klik hier als je meer wilt weten over BHV bij een sportvereniging.

Ben je benieuwd hoe je moet handelen bij de veelvoorkomende sportblessures? Klik hier om te lezen hoe je omgaat met kramp, hersenschudding of een bloedneus.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Erwin Nuytinck

verenigingsconsulent Accommodatie
Erwin Nuytinck