Nederland mag dan een samenleving zijn waar tv-persoonlijkheden als Geer & Goor hun geaardheid tot in het hilarische kunnen etaleren, het betekent niet dat homoseksualiteit altijd en overal zo gemakkelijk ligt. In Rotterdam is Ketelbinkie dé sportvereniging voor lesbiennes, homo- en biseksuelen. “Hier is het voor niemand een probleem als mannen elkaar kussen.”

Tolerantie is een groot goed, stelt voorzitter Christa Kanters van Ketelbinkie. “Maar dan doel ik net zo goed op tolerantie door homoseksuelen”, zegt ze. “Het is niet goed bij het eerste het beste geintje verongelijkt te reageren; het is natuurlijk wel terecht boos te worden als het een structureel en kwaadaardig karakter krijgt. Bedenk: het hoort vaak ook bij sport om grappen te maken met en over elkaar. Een goede vriend van me zei onlangs tijdens een verjaardag dollend tegen me dat hij er na al die jaren nog steeds niet in was geslaagd me te genezen van het feit dat ik lesbisch ben. De hele kamer stoof overeind. Genezen! Hoe kan je dat nou zeggen! Die vriend en ik hadden de grootste lol. We hadden het gezelschap een beetje zitten uitdagen. Ik bedoel maar te zeggen: je moet – ook als homoseksueel – niet overgevoelig reageren. Het is wel belangrijk dat je elkaar kent en weet wat de context is van zo’n opmerking.”

Ketelbinkie telt ruim 300 leden, die er bijvoorbeeld kunnen zwemmen, tennissen, squashen, volleyballen en hardlopen. Waarom concentreert de vereniging zich op niet-heteroseksuelen? Is het voor deze groep dan toch niet zo gemakkelijk te sporten bij een reguliere club? “Er zijn twee redenen,” zegt Kanters. “Menigeen in onze maatschappij is nog niet helemaal klaar voor homoseksuelen in zijn directe omgeving. Dat begint in de puberteit. Dan krijgen sommigen er toch moeite mee met een homoseksueel te sporten. De andere kant is dat we hier bij Ketelbinkie met gelijkgezinden zijn. Daardoor voel je je wat vrijer in de omgang. Hier is het bijvoorbeeld voor niemand een probleem als mannen elkaar kussen.”

Kwetsen
Bovendien krijgen homoseksuelen bij Ketelbinkie niet te maken met uitspraken waarmee anderen hen onbewust zouden kunnen kwetsen. Denk aan de speler die bij koud weer als enige van zijn team het veld betreedt met een trainingsbroek aan en daarom voor ‘homo’ wordt uitgemaakt. Kanters: “Zonder het te beseffen, roept menigeen dit soort dingen. Je bent toch geen mietje? Er worden dan relaties gelegd die er niet zijn. Verenigingen zouden dat soort zaken kunnen terugdringen door met trainers en begeleiders discriminatie en pesten bespreekbaar te maken en huisregels mee te geven. Maurice Steijn, tot voor kort trainer van ADO Den Haag, heeft op een dergelijke manier onder zijn spelers gebruik van het woord ‘kanker’ ingedamd. Dat zouden clubs ook kunnen doen met ‘homo’ als scheldwoord, maar net zo goed met discriminerende opmerkingen over bijvoorbeeld afkomst of geloof. In de ideale situatie kan iedereen zich bij elke vereniging vrij voelen. Daar moeten we naar streven.”

Contact
Wilt u als vereniging vooruitgang boeken op dit vlak? Rotterdam Sportsupport koppelt u aan een deskundige organisatie. Zoek contact met ons via info@rotterdamsportsupport.nl of 010 242 93 15. Ook horen we graag over uw ervaringen met dit onderwerp. Sportkoepel NOC*NSF kan u ook van dienst zijn. Bijvoorbeeld met de folder ‘Onze vereniging is er voor iedereen. Ook voor homo’s’.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Miranda Monster

Miranda Monster

verenigingsconsulent Accommodatie