Een lagere energierekening dankzij een duurzame, milieuzuinige aanpak. Rotterdam Sportsupport helpt sportverenigingen dit te bereiken. Acht clubs doen inmiddels mee aan Scoren met Energie. Aan het eind van het jaar moet de teller op twintig staan. Het programma is een initiatief van Rotterdam Sportsupport en gemeente Rotterdam.

De begroting van de gemiddelde sportvereniging bestaat voor vijftien tot twintig procent uit energielasten. In Rotterdam bedragen deze lasten 18.000 euro per jaar. Verenigingen die meedoen aan Scoren met Energie, kunnen jaarlijks zomaar een tiende – 1.800 euro – gaan besparen. Dat betekent: geld voor de clubkas in plaats van voor de energieleverancier.

Het programma focust op de prestaties en het gebruik van de installaties en het clubgebouw. Een adviseur helpt de vereniging de meest effectieve energiemaatregelen te treffen, zonder dat per definitie investeringen nodig zijn.

De vereniging bekostigt de getroffen maatregelen en het bijbehorende advies uit het rendement van de jaarlijkse besparing. Na een aantal jaren is de investering terugbetaald en begint de werkelijke besparing.

Koeling en verlichting

Tennisvereniging LTC Plaswijck ’62 behoort tot de eerste deelnemers. Sinds vorig jaar realiseerde de club al een besparing van tien tot vijftien procent. Olaf Haanschoten is er namens de vereniging nauw bij betrokken.

Hij zegt: ‘Er zijn bijvoorbeeld aanpassingen verricht in het gebruik van de koeling en de verlichting. Kijk, wij hebben twaalf banen. Als je ’s avonds een licht richt op de voorste baan en een licht op de achterste baan, heb je meer energie nodig dan als je activiteiten concentreert op de twee of drie voorste banen. Het is wel zaak de motivatie goed uit te leggen aan je leden. Mensen kunnen het vervelend vinden opeens niet meer te mogen spelen op hun vertrouwde baan.’

Promotiefilmpje

Bij Scoren met Energie gaat het om de ‘hardware’, zoals apparatuur, maar ook om gedrag. Met hulp van Rotterdam Sportsupport liet de vereniging dan ook een promotiefilmpje maken ter bewustwording van de leden. Haanschoten: ‘Een bestuurslid, onze pachter en leden vertellen bijvoorbeeld over de noodzaak van energiezuinigheid. Ik begrijp het best: mensen komen naar een vereniging om lekker te sporten en plezier te hebben. Het eerste waaraan je denkt, is dan niet dat het goed is het licht uit te doen wanneer er niemand meer in de kleedkamer is. Het filmpje moet het draagvlak vergroten en van dit soort zaken een automatisme maken.’

Oorzaak hoge rekening

Voetbalvereniging Coal doet ook mee aan Scoren met Energie. De eerste uitdaging? De oorzaak van de hoge energierekening achterhalen. Voorzitter Arie Blok: ‘We betalen veel meer dan vergelijkbare verenigingen. Sterker, we hebben verlichting op één veld en betalen toch meer dan sommige clubs met verlichting op twee velden. Nu hopen we er dankzij Scoren met Energie eindelijk achter te komen wat er aan de hand is.’

In het najaar is bij Coal een monitoringsapparaatje geplaatst in de meterkast. Dat geeft het energieverbruik weer, per dag en zelfs per uur. Blok: ‘Binnenkort moet meer duidelijk zijn over de oorzaken van ons hoge energieverbruik. Wij ontvangen dan een advies op basis van het inzicht dat na drie maanden monitoren is verkregen. ’

Met Energie, BAS Nederland en Rabobank Rotterdam zijn ook verbonden aan Scoren met Energie.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Bryan Bastiaanse

Bryan Bastiaanse

coördinator monitoring en verantwoording projecten