Zo’n 450 Rotterdammers met een beperking zijn in beweging gekomen tijdens de Sport op Maat week. Tijdens de Scholensportdag en de Sport op Maat dag konden zij tientallen sporten uitproberen en zo ontdekken welke sport het beste bij hen paste. Op Sportplaza Zuiderpark en in Recreatiecentrum Oostervant lieten 36 sportverenigingen zien wat ze te bieden hebben. Tientallen bezoekers zijn zo op weg geholpen naar een passende sport of beweegvorm.

‘Rotterdammers met een beperking sporten minder dan Rotterdammers zonder beperking. Daar willen we met de Sport op Maat week verandering in brengen,’ zegt projectcoördinator Sonja van der Zee. ‘Onze stad heeft onwijs veel te bieden op het gebied van aangepast sporten. We zijn er dan ook van overtuigd dat er altijd een sport is die bij je past.’ Tijdens de Sport op Maat week kon men deelnemen aan sporten die bijzonder geschikt zijn voor sporters met een beperking. Denk aan speciale sporten als handbiken, framevoetbal en goalball, maar bijvoorbeeld ook aan hockey, tafeltennis, duiken en judo.

Voor veel bezoekers was het de eerste keer dat ze in aanraking kwamen met een bepaalde sport. Zo vertelde deelnemer Myron: ‘Ik heb vandaag voor het eerst meegedaan aan kickboksen. Het was zwaar, maar wel heel leuk.’ De ouders van Twan gaven aan hij altijd al gek is geweest op water: ‘Twan kan niet goed lopen, maar zodra hij in het water ligt gaan zijn bewegingen hartstikke goed. We gaan proberen vaker met hem te duiken bij MaiDiving.’ Dat is precies waar de Sport op Maat week om draait benadrukt Sonja van der Zee: ‘We hopen dat deze week voor deelnemers aanleiding is om wekelijks te gaan sporten.’

Ook scholen uit het speciaal onderwijs konden hun leerlingen deze week kennis laten maken met nieuwe sporten. 300 leerlingen met een beperking namen op donderdag 21 september deel aan twee sportclinics. Zij konden kiezen uit vijf klassieke verenigingssporten als tennis, basketbal en aikido en vijf urban sporten als BMX, Freerunnen en Streetdance.

Tijdens het Sportcongres op maandag 11 september was eveneens veel aandacht voor aangepast sportaanbod. Sportverenigingen en professionals uit de sport konden themasessies volgen over dit onderwerp. Dirk Kuyt riep namens zijn Dirk Kuyt Foundation alle 340 aanwezigen op om speciaal aanbod voor mensen met een beperking te creëren.

De Sport op Maat week is een initiatief van Rotterdam Sport op Maat, Thuis Op Straat Zuiderpark, Dirk Kuyt Foundation en gemeente Rotterdam. De initiatiefnemers werkten nauw samen met NOC*NSF, Hogeschool Rotterdam, Visio, Pameijer, Rijndam Revalidatie, SportMEE, Sportief Capelle, Excelsior, Open Rotterdam, Frobel, RBLO en Van Leeuwen van Lignac Stichting.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Marcella Somers

Marcella Somers

officemanager