Iedere maandag en woensdag staat Roos Slenters al vroeg in de ochtend actief in haar sportoutfit op de sportvelden in Delfshaven. De projectleider van het programma Bewegen naar Werk sport wekelijks met werkzoekenden om zo een weer een opstap te bewerkstellig om mee te doen aan de maatschappij. En dat vindt ze belangrijk! “Lekker in je vel zitten, is het alle belangrijkste wat er is.’’

Een gebrek aan financiële middelen, problemen in de familiesfeer, ouderschap dat alleen gedragen wordt, laag zelfvertrouwen, ongezonde leefstijl: de deelnemers van Bewegen naar Werk staan veelal stil in het leven, zowel financieel als qua gezondheid. Deze mensen hebben vaak weinig ritme en veel moeite om zich weer op te laden voor de kleinste dingetjes in het dagelijks leven. Sport is een uitstekend middel om deze mensen te activeren en weer helemaal te laten opbloeien. ‘’Door te sporten in combinatie met het geven van persoonlijke aandacht en coaching krijgen ze het gevoel dat ze er weer toe doen,” zegt Roos. “Daar haal ik ook mijn energie uit.”

Van Officier van Justitie tot lifecoach
Aanvankelijk wilde Roos Officier van Justitie worden. Maar tijdens haar studie Criminologie op de Erasmus Universiteit kwam ze erachter dat het onderzoeken van de misdaad niet is wat ze wilde. “Ik vond het juist interessant om dieper in te gaan op de keuzes die mensen maken,” zegt Roos. “Waarom maak je andere of soms verkeerde keuze, wat beweegt iemand? En wat kan je als overheid of praktijkprofessional doen om mensen andere paden te laten bewandelen? Ik vond het veel leuker om me met dit soort vraagstukken bezig te houden en kwam er gaandeweg achter dat ik liever mensen help dan ze toe spreek in de rechtbank. Dat je in het verleden foutieve beslissingen hebt gemaakt, werkzoekend bent en/of via andere wegen buiten de maatschappij staat, kan het gevolg zijn van de omgeving waar je in bent opgegroeid of dingen die je zijn overkomen in het leven. Het gaat niet om het goed praten van gedrag, integendeel. Ik probeer alleen gedrag te verklaren en daarna te zoeken naar een oplossing. Bovendien verdient iedereen een tweede kans.”

Plezier maken
Belangrijk bij Bewegen naar Werk, zo stelt Roos, is dat er tijdens de wekelijkse sportuurtjes flink wordt gelachen. “Ik zeg altijd: een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd. Gewoon een beetje plezier maken en niet 24/7 met je shit bezig zijn. Dat kan dan juist zorgen voor motivatie om je shit op te kunnen pakken.”
“Ik wil de deelnemers van het programma graag laten inzien wat ze wél kunnen,” vervolgt ze. “Dat ze weer in zichzelf gaan geloven. Als ik mensen in het begin van het traject spreek, hoor ik soms dat ze al meer dan tien jaar in dezelfde bubbel leven. Dan voelt het als mijn taak om hen te laten zien dat er ook leven buiten die bubbel is. Met persoonlijke aandacht kan je bijvoorbeeld al heel ver komen. Het leven heeft veel mooie kanten. Die laat ik graag zien.”

Lifecoaching
Tegen het einde van de ochtend, als iedereen klaar is met sporten, neemt Roos de deelnemers steevast mee naar binnen voor een aanvullend programma met lifestylelessen, groepsgesprekken en individuele coaching. Hierbij komen verschillende thema’s aan bod die van invloed kunnen zijn op het weer meedoen aan de maatschappij. Deelnemers leren ook van elkaar. Thema’s als een gezonde leefstijl, houding en gedrag, omgaan met stress, budgettering, problemen in het dagelijks leven, vrijwilligerswerk en sollicitatietraining. Alles wat er in de groep nodig is om mooie toekomststappen te kunnen zetten en een mooi pad hiervoor uit te stippelen. Roos afsluitend: “Iedereen heeft zijn eigen rugzak en iedereen heeft daarbij zijn eigen ontwikkelstappen. Het gaat er niet om welke stappen je zet bij mij, maar dát je stappen zet. Progressie in je eigen kunnen en ontwikkeling.”

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Salima Bouhtala

Salima Bouhtala

projectcoördinator Schoolsportvereniging