Dit is de eerste uit de serie van vijf columns over diversiteit en inclusie in de sport. Vijf vrouwen uit de sportwereld en daarbij lid van Het Rotterdams netwerk voor vrouwen in de sport (ook voor mannen!) delen hun kijk op dit onderwerp. Erna Truijens, initiatiefnemer van dit netwerk trapt af. Haar club heeft een 9-koppig bestuur met 7 mannen en 2 vrouwen.

‘Ik wil meer vrouwen in de sport’

Voor het Hockeymagazine van HC Rotterdam interviewde ik onlangs drie vrouwelijke oud-bestuursleden. Het onderwerp man-vrouw kwam daarbij aan bod en wat me opviel is dat het een jaar of 20 geleden beter was gesteld met de man-vrouwverhouding in de bestuurskamers van sportverenigingen. Bij andere verenigingen zag ik die trend ook. Ik vond dat schokkend en dat bracht me op het idee om met het thema ‘Vrouwelijke bestuurders in de sport’ aan de slag te gaan.

Ik loop al wat jaren mee op verschillende sportclubs en wat ik zie is dat leden van een club zich identificeren met het bestuur. Dus het is ontzettend belangrijk om goed te kijken naar een evenwichtige samenstelling. Hoe diverser een bestuur is samengesteld, hoe meer dit zich ook laat zien in de samenstelling van de groep leden.

Het begint met een heldere visie op de toekomst
Samen met onder andere Marita Verkaik, manager Rotterdam Sportsupport ga ik de aanzet geven dit thema, samen met iedereen die dit belangrijk vindt, stevig op de kaart te zetten. Dat is dan ook de reden dat we op 4 juni aanwezig waren bij het Symposium Diversiteit ‘Verschil moet er zijn’ georganiseerd door NOC*NSF en aansluitend bij de bijeenkomst Landelijk Netwerk Vrouwen in de Sport. Daar spraken we enthousiaste voorvechters voor meer vrouwen in de sport als Marijke Fleuren, voorzitter van de Europese Hockey Federatie en Rinda den Besten, bestuurslid NOC*NSF. Het was een open discussie over hoe we als netwerkorganisatie kunnen bijdragen aan meer diversiteit. Het kan en moet anders en het begint met een heldere visie op de toekomst.

Doorpakken voor een bestuur met ruimte en kansen voor iedereen
En omdat we van doorpakken houden, hebben we, twee dagen later, op 6 juni met 12 energieke Rotterdamse powervrouwen een informele, inspirerende avond gehad om ervaringen en ideeën uit te wisselen en om helder te krijgen hoe we hiermee verder willen. We zijn het erover eens dat nieuwe generaties meisjes en vrouwen in de toekomst makkelijker hun weg naar bestuursfuncties moeten vinden. En dat zij op hun manier hun kennis en kwaliteiten in gaan zetten voor de sport(vereniging) zonder zich belemmerd te voelen. Daarvoor is het Rotterdamse netwerk voor vrouwen in de sport (ook voor mannen!) in het leven geroepen.

Wat vind jij?
Voordat ik het stokje doorgeef aan Dorinde Hoogsteden, voorzitter van Rotterdam Basketbal, wil ik je iets vragen. Ik ben echt benieuwd naar jouw mening. Wat vind jij? Is het belangrijk voor de toekomst van verenigingen dat er meer vrouwen in sportbesturen komen? Ik lees heel graag je reactie onder dit bericht of stuur mij een e-mail.

Erna Truijens is als vrijwilliger al jaren betrokken bij verschillende Rotterdamse sportverenigingen. Sinds vorig seizoen is ze bestuurslid communicatie en evenementen van Hockeyclub Rotterdam en haar speerpunt is sportiviteit & respect. Verder doet ze uiteenlopende projecten voor goede doelen. Zo is ze bestuurslid bij Stichting Waterpas / DWL Dutch Water Limited in Mombasa in Kenia. Erna is lokaal maar ook landelijk een echte ‘verbinder’ met als motto: Samen sterk in Rotterdam.

Erna is bereikbaar op:

E-mail: communicatie@hcrotterdam.nl
Twitter: @ernatruijens


Wil je ook bijdragen aan meer vrouwen in de sport? Via deze LinkedIn-groep hopen we alle energie die dit thema losmaakt (bij zowel vrouwen als mannen!) samen te brengen. In deze groep kan iedereen inspiratie delen, acties of bijeenkomsten initiëren en nieuwe mensen uitnodigen, enthousiasmeren en verbinden. Samen voor meer vrouwen in de sport!

Diversiteit in de sport
Rotterdam Sportsupport draagt graag haar steentje bij aan meer diversiteit in de (Rotterdamse) sport. Wat verstaan we onder diversiteit en inclusie en welke voordelen heeft dat voor verenigingen? Dat lees je hier.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Lennert van Driel

Lennert van Driel

contentspecialist