Uit het Vrijetijdsonderzoek van 2013 is gebleken dat Hillegersberg-Schiebroek en Rotterdam Centrum de sportiefste stadskwartieren zijn. Inwoners van Charlois en Feijenoord bewegen het minst. Het onderzoek uit 2013 geeft, naast een algemeen overzicht, een overzicht van sportdeelname per stadskwartier.

Het aandeel sporters is onder mannen, jongeren, hoger opgeleiden en westerse Rotterdammers groter dan onder vrouwen, ouderen, lager opgeleiden en niet-westerse Rotterdammers. Vier van de vijf kinderen tussen de zes en twaalf jaar doet aan sport en doet dat gemiddeld twee keer per week. Bij jongens ligt het aandeel sporters iets hoger dan bij meisjes. Kinderen van tien tot en met twaalf jaar sporten in grotere getale. Zes van de tien sportende kinderen doet dit bij een sportvereniging. Dit aandeel ligt een stuk hoger dan bij volwassen sporters.

De sporten die Rotterdammers het liefste beoefenen zijn in volgorde van populariteit:

conditiefitness, hardlopen, krachtfitness, zwemsport, wielrennen, wandelsport, aerobics/steps/

spinning en veldvoetbal. Hardlopen groeit ook behoorlijk in populariteit. Zowel binnen Rotterdam als op landelijk niveau.

Tussenkopjes zijn ingedeeld naar de gebiedsverdeling die Rotterdam Sportsupport hanteert.

  • Gebied: Charlois, Feijenoord en IJsselmonde

De sportparticipatie in 2013 in dit gebied had beter gekund. Minder dan de helft van de mensen in dit gebied sport (meer dan) twaalf keer per jaar. In IJsselmonde ligt het percentage van mensen dat minstens twaalf keer per jaar sport op 52%, in Charlois op 47% en gebied Feijenoord is hekkensluiter in deze lijst met 43%. Om deze getallen te kunnen vergelijken: het gemiddelde van het gebied waarin Rotterdam Sportsupport werkzaam is ligt hiermee op 60%.

Dit lage percentage sportende mensen in dit gebied is deels te verklaren door de ontevredenheid over sportvoorzieningen in de buurt. Op de stelling ‘de mogelijkheden om te sporten zijn voor mij te ver weg’ werd in dit gebied door gemiddeld ruim een kwart van de mensen ‘eens’ geantwoord. Bewoners van Charlois (29%), Feijenoord (32%) en IJsselmonde (24%) vonden het aanbod van sportvoorzieningen dichtbij huis dus schaars. Bovendien vond slechts 53% van de inwoners van Feijenoord de sportvoorzieningen van goede kwaliteit. In Charlois vond 69% dit.

  • Gebied: Hoogvliet, Pernis, Rozenburg en Hoek van Holland

Dit gebied scoort in vergelijking met de andere gebieden relatief goed, maar ook hier zitten twee gebieden nog onder het gemiddelde. Het aandeel sportende inwoners ligt hier rond het gemiddelde van 60%. Hoogvliet (57%) en Pernis (58%) liggen net onder het gemiddelde; Rozenburg (66%) en Hoek van Holland (64%) liggen erboven. Voor de wijk Hoogvliet valt op dat dit stadskwartier, ondanks dat het percentage nog benedengemiddeld is, de afgelopen periode een flinke groei heeft doorgemaakt. Voor het antwoord op de vraag hoe tevreden de inwoners van dit gebied zijn, zijn in het rapport van de gemeente geen cijfers opgenomen.

  • Gebied: Prins Alexander, Hillegersberg-Schiebroek en Overschie

Dit gebied kent het stadskwartier met de hoogste sportparticipatie: Hillegersberg-Schiebroek. In Hillegersberg-Schiebroek sport 71% van de mensen minstens twaalf keer per jaar en met dit percentage voert dit gebied de lijst aan. Overschie (58%) en Prins Alexander (62%) scoren gemiddeld.

Opvallend is ook dat bewoners van Hillegersberg-Schiebroek erg te spreken zijn over de sportvoorzieningen in de eigen gemeente. Van de ondervraagden vond 91% de sportvoorzieningen van goede kwaliteit en 87% gaf aan genoeg sportvoorzieningen in de buurt te hebben. Ook in Prins Alexander en Overschie scoorden de stellingen over tevredenheid goed.

  • Gebied: Delfshaven, Noord, Centrum en Kralingen-Crooswijk

In dit gebied is het Centrum het stadskwartier dat de lijst aanvoert. 70% van de mensen in dit gebied sport minstens twaalf keer per jaar. Noord (64%) en Kralingen-Crooswijk (64%) scoren iets bovengemiddeld. Delfshaven (59%) zit net een procent onder het gemiddelde.

Het verschil dat er is in sportdeelname tussen Centrum en Delfshaven laat zich ook zien als we kijken naar tevredenheid over de hoeveelheid sportvoorzieningen. 80% van de ondervraagde bewoners uit Centrum gaf aan genoeg sportvoorzieningen in de buurt te hebben. In Delfshaven lag dit percentage lager, namelijk: 66%.

Bekijk hier het hele onderzoeksverslag van de gemeente.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Irene Pekaar

Irene Pekaar

contentspecialist / coördinator evenementen