Nizar El Manouzi (acteur en presentator) en Onno Jacobs (ondernemer en oud-sportbestuurder) zijn toegetreden tot de Raad van Toezicht van Rotterdam Sportsupport. Wat is de rol van sport in hun leven? En aan welke ambities van Rotterdam Sportsupport willen ze als toezichthouders een bijdrage leveren? Een dubbelinterview.
Over Nizar el Manouzi: speelde in Mocro Maffia en presenteert Het Klokhuis. Hij combineert de volgende studies aan de Erasmus Universiteit: Filosofie, Geneeskunde, Gezondheidsbeleid en Media & Creative Industries.
Over Onno Jacobs: was o.a. financieel directeur bij Feyenoord, interim-directeur bij FC Twente en is zelfstandig consultant op het gebied van: for investments and change, operations and finance related projects.
Hoe is je band met Rotterdam?
El Manouzi: “De stad zit in mijn hart. Ik ben geboren en getogen in Rotterdam en heel betrokken bij de stad en het verenigingsleven. Ik voetbal zelf al ruim twaalf jaar bij VVOR en studeer er nog aan de Erasmus Universiteit. Het is echt mijn thuisbasis.”
Jacobs: “In mijn paspoort staat dat ik in Rotterdam ben geboren en daar ben ik heel trots op. Dat is veelzeggend, denk ik. Ik woon in Bleiswijk, maar ben al mijn hele (werkzame) leven op Rotterdam georiënteerd. De stad heeft met name de laatste jaren een fantastische ontwikkeling doorgemaakt. Wijken en gebieden zijn gerenoveerd, onder studenten is het enorm populair. Rotterdam is echt een aantrekkelijke stad geworden. Daar mogen we best een beetje trots op zijn.”
Welke rol spelen sportverenigingen in je leven?
El Manouzi: “De sportvereniging heeft mij een beter persoon gemaakt. Ik heb hier geleerd om in teamverband te sporten en om te gaan met verschillende achtergronden en gezagsverhoudingen. Ik zeg altijd: de sportvereniging is een soort mini-universum, een afspiegeling van de maatschappij. Je komt meerdere keren per week met elkaar samen, deelt de kleedkamer met elkaar, er ontstaan levenslange vriendschappen. Dat creëert een saamhorigheidsgevoel en moeten we koesteren.” Jacobs: “Ik heb me in de loop der jaren in verschillende rollen ingezet voor de sportverenigingen in mijn dorp Bleiswijk. Van het organiseren van de clubkampioenschappen bij de tennisvereniging tot jeugdtrainer van Soccer Boys. Dat heb ik altijd met veel plezier en toewijding gedaan. Daarnaast voetbal ik ook nog steeds in het veteranenelftal. Het motto ‘voor en door leden’ spreekt mij enorm aan. De verbondenheid binnen sportverenigingen is nog steeds iets unieks.”
“Ik zeg altijd: de sportvereniging is een soort mini-universum, een afspiegeling van de maatschappij. Je komt meerdere keren per week met elkaar samen, deelt de kleedkamer met elkaar, er ontstaan levenslange vriendschappen.”
Nizar el Manouzi
Wat wordt je inbreng in de Raad van Toezicht?
El Manouzi: “Ik ben (mede)verantwoordelijk voor het toezicht op het beleid van de directie en op de algemene gang van zaken van de stichting. Daarnaast zie ik dit ook als een kans om me persoonlijk verder te ontwikkelen. Ik ben 26 jaar en kijk ook graag mee op andere terreinen die nu nog wat verder van me afstaan, zoals financiën bijvoorbeeld.”
Jacobs: “Ook ik zie toe op het bestuur van de organisatie. Mijn focus is de auditcommissie: toezicht op vooral de financiën en risico’s. Dit doe ik samen met Albert Spencer.”
Aan welke ambities van Rotterdam Sportsupport wil je bijdragen?
El Manouzi: “Er zijn een aantal thema’s uit het strategisch beleid van de organisatie die ik met veel interesse volg en waarop ik graag adviseur en klankbord ben voor de directie. Hoe houd je de huidige generatie jongeren betrokken? Hoe zorg je ervoor dat de sociale ongelijkheid binnen de vereniging wordt aangepakt? Hoe bevorderen we de samenwerking tussen sportverenigingen? En hoe kunnen we sport en bewegen ook een plek geven binnen andere beleidsterreinen? Dat zijn thema’s waar ik me hard voor wil maken. Als toezichthouder sta je wat verder van de sportvelden vandaan, maar dat betekent niet dat je geen invloed kan uitoefenen. Ik wil zelf ook naar de velden gaan om te zien hoe de vertaalslag van beleid naar praktijk wordt gemaakt.”
Jacobs: “De programma’s en projecten van Rotterdam Sportsupport die gericht zijn op het in beweging brengen van mensen in een kwetsbare positie. Sporten zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Je ziet helaas dat nog te veel mensen drempels ervaren om te sporten. Bijvoorbeeld vanwege fysieke of financiële belemmeringen, terwijl de sportvereniging voor deze groep bij uitstek een geschikte plek is. Ik ben zelf nog actief als sporter en weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om iedere week te sporten. Voor deze kwetsbare groep, voor wie sporten niet vanzelfsprekend is, wil ik me graag inzetten.
De ondersteunende en faciliterende rol van Rotterdam Sportsupport richting verenigingen is heel waardevol voor de stad. Dat is ook nodig, want veel verenigingen staan al voor grote uitdagingen en dan worden ze ook nog eens geconfronteerd met een energiecrisis of de problematiek rondom betaald parkeren. Rotterdam Sportsupport kan voor deze verenigingen het verschil maken en als ik als toezichthouder hierbij kan helpen, doe ik dat graag.”