De jeugdteams van de Rotterdamse cricket- en voetbalvereniging V.O.C. hebben onlangs de aanvoerdersband van de campagne ‘Omarm Rotterdam!’ ontvangen. De Sportplusvereniging organiseerde in samenwerking met Rotterdam Sportsupport een speciale sport- en speldag die in het teken stond van diversiteit en inclusie. Met een opkomst van ruim 400 jeugdleden sloot de vereniging uit Hillegersberg-Schiebroek het sportseizoen af.

Omarm Rotterdam

De door Arno Coenen ontworpen Rotterdamse aanvoerdersband is onderdeel van de campagne ‘Omarm Rotterdam!’. Dit is een initiatief van Rotterdam Sportsupport en staat voor elkaar steunen, leiderschap, samenwerking en betrokkenheid. Met ‘Omarm Rotterdam’ dragen aanvoerders actief bij aan diversiteit en inclusie in de Rotterdamse sport en dragen dit uit met de unieke groen-witte band met het stadswapen ‘Sterker door Strijd’. De jeugdspelers leerden tijdens deze sport- en speldag wat het betekent wanneer je de aanvoerdersband draagt. Waar staat de band voor? En welk gedrag hoort hierbij? De aanvoerders van de jeugdteams (bovenbouw) hebben de band ontvangen. Bij de onderbouw rouleert de band via de trainers.

Thuis op de club

De jeugdspelers volgden verschillende onderdelen waarbij de vier pijlers van de campagne – elkaar steunen, leiderschap, samenwerking en betrokkenheid – zichtbaar waren. Carmen Barranco, Rotterdam Sportsupport: “Zo speelden ze bijvoorbeeld met elkaar een kaartspel waarbij ze vragen beantwoorden die pasten binnen de pijlers. Denk hierbij aan vragen als: Je teamgenoot wordt gepest omdat hij (of zij) twee moeders heeft. Wat kun jij doen om te helpen? Is iemand die altijd de baas speelt ook altijd een goede leider? En jullie nieuwe teamgenoot komt uit Syrië. Hoe kunnen jullie er samen voor zorgen dat hij/zij zich thuis voelt op de club?
“De kinderen leerden spelenderwijs hoe het is om aanvoerder te zijn van Rotterdam,” vervolgt Barranco. “Eén van de andere activiteiten was bijvoorbeeld om met elkaar een laken met gaten vast te houden. De bal mocht niet in één van de gaten rollen. Zo leerden de kinderen op leuke, speelse manier om met elkaar samen te werken.”

Jeugdspeelsters van V.O.C. tegen elkaar in actie tijdens de sport- en speldag op zaterdag 3 juli 2021.

Wil jouw vereniging ook een soortgelijke sportdag organiseren? Of op een andere manier aandacht besteden aan het ‘aanvoerderschap’ of de thema’s diversiteit en inclusie in de sport?. Geef je interesse door aan jouw verenigingsconsulent. We gaan graag met jouw vereniging in gesprek over hoe we dit samen kunnen vormgeven.

Sluit je aan bij het netwerk!

Zet jij je in voor diversiteit en inclusie in de sport? En wil jij dit uitdragen met de unieke groen-witte band met het stadswapen ‘Sterker door Strijd’? Sluit je dan aan bij de campagne ‘Omarm Rotterdam’! Word aanvoerder, net als Soufiane Touzani, Deborah Gravenstijn, Rita van Driel en vele anderen. Klik hier om de aanvoerdersband voor jezelf, jouw team, jouw organisatie of voor een ander aan te vragen. Als ‘aanvoerder’ draag je actief bij aan diversiteit en inclusie in de Rotterdamse sport.

Ineke Kalkman

projectleider Veilige sportverenigingen met sterke jeugdafdelingen
Ineke Kalkman

Meer weten?

Wil je dat jouw club veiliger wordt voor leden en bezoekers? Heb je vragen over ouderbetrokkenheid en ouderparticipatie? Of wil je aan de slag met VOG’s en ander preventiebeleid?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

  • Vertrouwenscontactpersoon
  • Waarden- en normenbeleid & gedragsregels
  • Ouderbetrokkenheid
  • Zorgsignalen
  • VOG en ander preventiebeleid

Neem contact op met Ineke Kalkman voor meer informatie.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
Antoine Schijf