Op woensdag 19 mei ging stap 2 van het openingsplan in. Dit houdt in dat onder voorwaarden ook volwassenen mogen buitensporten en binnensportlocaties en terrassen bij kantines weer open kunnen. In dit artikel een toelichting op de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de eerder geldende maatregelen.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 20 mei om 9:40 uur.

Buiten sporten in groepen

Buiten sporten in groepsverband kan weer, maar er zijn wel voorwaarden. Dit mag met maximaal 30 personen en iedereen houdt 1,5 meter afstand. Wedstrijden en publiek zijn niet toegestaan. Jongeren tot en met 26 jaar mochten eerder al meer op het gebied van buiten sporten. Zij mogen buiten gezamenlijk sporten zonder 1,5 meter afstand te houden. 

Binnen sporten

Binnensportlocaties, zoals sporthallen en zwembaden, gaan weer open onder voorwaarden. Er is een maximum van 30 personen per ruimte – mits de ruimte van de verhuurder dit toelaat, anders kan hiervan worden afgeweken – en iedereen houdt 1,5 meter afstand. Verder:

 • Er wordt individueel of met maximaal 2 personen en een trainer op 1,5 meter afstand gesport.
 • Grotere groepslessen zijn niet toegestaan, tenzij het gaat om kinderen en jongeren tot en met 17 jaar.
 • Wedstrijden en publiek zijn ook niet toegestaan. Kleedkamers zijn gesloten, behalve in zwembaden.
 • Reserveren en een gezondheidscheck zijn verplicht. Binnen moet iemand een mondkapje dragen, maar deze mag af tijdens het sporten.
 • Alle binnenruimtes die in gebruik zijn moeten goed geventileerd worden. Natuurlijke ventilatie (ramen/deuren open) is voldoende. Een ventilatie-installatie kan ook gebruikt worden.
 • Er mogen maximaal 30 personen per ruimte aanwezig zijn. Dit is exclusief personeel. Groepslessen voor meer dan twee personen vanaf 18 jaar en ouder zijn niet toegestaan.
 • Het is wel toegestaan dat meerdere groepjes van maximaal 2 personen van achttien jaar en ouder in dezelfde ruimte sporten. Zij dienen altijd anderhalve meter afstand van elkaar en de instructeurs te houden. Dit mag met een maximum van 30 personen per ruimte. Dit is exclusief instructeurs.
 • Een instructeur mag niet meerdere groepjes van 2 mensen tegelijkertijd lesgeven. De instructeur mag wel tussen de groepjes rondlopen en dient daarbij altijd anderhalve meter afstand te houden.
 • Let op! Heropening Rotterdamse binnensportaccommodaties is deels uitgesteld naar 25 mei.

Terrassen bij sportkantines

De terrassen bij kantines op sportlocaties mogen vanaf 19 mei ook weer open, tussen 06.00 en 20.00 uur. Hiervoor gelden dezelfde regels als op andere buitenterrassen, zoals maximaal vijftig personen per terras, maximaal twee personen aan tafel op anderhalve meter afstand, tenzij het om mensen uit hetzelfde huishouden gaat. Ook de afhaalfunctie is toegestaan. Let op: Terrassen bij sportverenigingen zijn slechts bedoeld voor de sporter of vrijwilliger om direct na afloop kort een consumptie te kunnen nuttigen. De terrastijd van 10 minuten vanuit het sportprotocol van NOC*NSF is een richtlijn om te benadrukken dat het niet de bedoeling is dat sporters of vrijwilligers lang op het terras blijven hangen.

Vragen?

Voor specifieke vragen met betrekking tot het coronavirus, kun je rechtstreeks contact opnemen met Laurens Verbaan en Liesbeth van der Meer via coronavirus@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 06 83 95 91 06. Ook als je vragen hebt over coronamaatregelen in relatie tot projecten van Rotterdam Sportsupport kun je bij hen terecht. Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over coronamaatregelen & sportverenigingen.

Laurens Verbaan

Laurens Verbaan

Eerste aanspreekpunt voor clubs met vragen over het coronavirus

Meer weten?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste ontwikkelingen rondom het coronanieuws? Lees dan alles in ons coronadossier. Met onder meer:

 • Meest actuele maatregelen voor (Rotterdamse) sportverenigingen.
 • Financiële gevolgen voor sportverenigingen.
 • Alles over organisatie, vrijwilligers en veilig sportklimaat.

Wij staan voor je klaar!

Bianca Hamstra

Bianca Hamstra

pedagogisch adviseur