Koning Willem-Alexander heeft de Koninklijke Erepenning toegekend aan de Rotterdamse schaakvereniging RSR Ivoren Toren. Burgemeester Aboutaleb reikte de onderscheiding uit aan voorzitter Wouter Scheffer tijdens de clubavond.

RSR Ivoren Toren viert dit jaar het honderdjarige bestaan. De schaakclub staat bekend als actieve vereniging met een grote jeugdafdeling. Zo’n zestig procent van de leden is jeugdspeler. Dat is een goede zaak, stelt burgemeester Aboutaleb. ‘Schaken leert je belangrijke vaardigheden, waar je je hele leven wat aan hebt. In je relaties thuis, op straat, op school of op je werk.’

Katholiek

De rooms-katholieke schaakvereniging Regina Sacratissimi Rosarii werd in oktober 1919 opgericht door enthousiaste schaakliefhebbers. Aanvankelijk speelde RSR alleen tegen andere rooms-katholieke schaakclubs. Dat was in die tijd gebruikelijk. Er was zelfs een bestuurslid dat daarop toezag. Eind jaren 50 liep het ledenaantal terug en fuseerde Regina Sacratissimi Rosarii met schaakvereniging Ivoren Toren. De clubs speelden verder onder de naam RSR Ivoren Toren. De roomse wortels verdwenen naar de achtergrond.

Schoolsportvereniging

Op dit moment speelt RSR Ivoren Toren met drie teams in de regionale schaakcompetitie van de Rotterdamse Schaakbond en met drie teams in de landelijke KNSB-competitie, de Koninklijke Nederlandse Schaakbond. Verder is de club verbonden aan het project de Schoolsportvereniging van Rotterdam Sportsupport. In Crooswijk kunnen basisschoolkinderen schaken bij RSR Ivoren Toren.

Over de Koninklijke Erepenning

De Koninklijke Erepenning is een ereteken voor (sport)verenigingen, stichtingen of instellingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor de bijzondere verdiensten van de ontvanger.

Bron: gemeente Rotterdam

Daan Baecke

Daan Baecke

verenigingsconsulent Noord en Kralingen-Crooswijk

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Sandra Sonneveld

Sandra Sonneveld

P&O medewerker