Tijdens de Wereldtickets Korfbal Leaguefinale werd het eerste exemplaar van het handboek ‘Besturen met Visie’ overhandigd aan Ruben Houkes (strategisch directeur 2Basics en oud judoka), Gert-Jan Lammens (Rotterdam Sportsupport) en Jaap Broersma, directeur van het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond (KNKV). Het boek dient als hulpmiddel voor bestuurder om sportverenigingen ‘écht te kunnen besturen’. Auteur van het handboek is Daniel Klijn, die naast auteur en verenigingsadviseur de adjunct-directeur bij Rotterdam Sportsupport is.

Sportverenigingen worden sterker en leuker als sportbestuurders hun werk goed doen. Dat is de grondgedachte van het handboek ‘Besturen met een visie’. Het boek dient als hulpmiddel voor bestuurders om sportverenigingen ‘écht te kunnen besturen’.

Daniël Klijn, auteur van het handboek Besturen met een visie, noemt de taken van verenigingsbestuurders complex en vaak onderschat. “Het is lang niet vanzelfsprekend dat een sportbestuurder veel kennis en ervaring met het bestuurdersvak heeft”, zegt hij. “Vergeet niet dat zij dit werk meestal op vrijwillige basis en naast een fulltime baan doen. De verschillende doelgroepen, van medebestuurders en leden tot aan ouders en de gemeente, maken het er niet eenvoudiger op. Besturen is een vak, een ambacht. Dat verdient goede ondersteuning.”

Klijn is zelf als verenigingsadviseur al jaren actief met het ondersteunen van sportverenigingen. Hiervoor ontwikkelde hij onder meer het gelijknamige ondersteuningstraject Besturen met een visie, dat in Rotterdam is gestart en waaraan veel clubs uit de Maasstad al hebben deelgenomen Zijn ervaringen en kennis – ook buiten Rotterdam – heeft Klijn gebundeld in een handboek, waarmee hij nog meer bestuurders in hun kracht wil zetten. “Er bestaat natuurlijk al veel vakliteratuur voor management. Ik heb deze informatie vertaald naar de beleveniswereld van sportverenigingen en vrijwilligers. Met dit handboek kunnen verenigingsbestuurders stap voor stap werken aan de toekomst van hun sportvereniging.”

De nieuwe uitgave helpt bestuursleden onder andere onderscheid te maken tussen besturen, managen en uitvoeren. Hiermee moeten bestuurders inzicht krijgen in de taken waarvoor zij zelf verantwoordelijkheid hebben en de werkzaamheden die andere vrijwilligers horen uit te voeren. Belangrijk doel van de uitgave is dat bestuurders de tijd en ruimte ontwikkelen om zich te richten op de langere termijn van de vereniging.

Rotterdamse verenigingen kunnen het handboek gratis ontvangen. Dit kan door deel te nemen aan de thema-avond over dit onderwerp, die op maandag 14 mei plaatsvindt. Voor meer informatie hierover zie dit nieuwsbericht.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Kim Santbulte

projectleider Rotterdam Sport op Maat
Kim Santbulte