In Rotterdam zijn er zo’n 60.000 huishoudens met schulden. Dat levert vele Rotterdammers dagelijks stress en geldzorgen op. Zo’n één op de vijf kinderen groeit op in armoede. Grote kans dat dit ook bij jouw vereniging speelt. Clubs willen dat iedereen kan blijven sporten, ook als iemand het niet goed meer kan betalen. Wees daarom alert op signalen van armoede en weet wat je kunt doen.

In de woensdag gelanceerde publiekscampagne “Kom uit je schuld” vraagt de gemeente Rotterdam aandacht voor geldzorgen. Met deze campagne wil ze het taboe op schulden doorbreken. Het signaleren van het betalingsachterstanden begint bij een goed gesprek. Maar hoe doe je dat als je weet dat iemand zich schaamt voor z’n schulden? Deze tips kunnen je helpen bij het signaleren: 

  • Geen clubtenue
    Het kan zijn dat kinderen niet beschikken over een clubtenue of het juiste materiaal om te kunnen sporten. Het kan erop wijzen dat er geen of onvoldoende middelen aanwezig zijn om dit aan te schaffen. Wees er alert op en maak het bespreekbaar binnen je vereniging.
  • Contributieachterstanden
    Het niet of te laat voldoen aan de contributieverplichting hoeft niet altijd door nalatigheid te komen, maar het kan ook een signaal zijn van sluimerende armoede. Wees je ervan bewust dat, naast de contributieverplichting, clubleden ook met extra kosten worden geconfronteerd. Bijvoorbeeld reiskosten, voor een teamuitje, bedankje voor een trainer of een kamp vaak een extra bijdrage gevraagd. Als je weet dat mensen het financieel moeilijk hebben, kun je samen kijken hoe je deze situatie zo goed mogelijk oplost. Het zou vervelend zijn als leden door geldzorgen niet volledig kunnen meedraaien bij jou op de club. Weet bijvoorbeeld dat het Jeugdfonds Sport Rotterdam de contributie voor kinderen (2 tot 18 jaar) vergoedt.
  • Doorvragen bij uitschrijvingen
    Als leden zich uitschrijven bij jouw vereniging, vraag dan door naar de achterliggende reden als je vermoedt dat geldzorgen meespelen. Als iemand een krappe beurs heeft, wijs ze dan op lokale regelingen.

Verder nog belangrijk: er is veel schaamte rondom schulden. Realiseer je daarom dat ouders of verzorgers vaak een drempel voelen om erover te praten of gebruik te maken van financiële ondersteuning. Vaak vinden zij de procedures voor het aanvragen daarvan ook lastig.

Hulp bieden

In samenwerking met professionals heeft de gemeente Rotterdam de toolbox ‘Geld enzo’ ontwikkeld die zowel online als offline beschikbaar is. Dit koffertje bevat een overzicht van de gemeentelijke regelingen, tips van deskundigen om armoede bespreekbaar te maken en een budgetjaarplanner. Online staan er verhalen van experts over het herkennen en bespreekbaar maken van geldzorgen en inspiratievideo’s. Klik hier voor de toolbox. Je leest hier o.a. zeven tips om het gesprek over geldzorgen aan te gaan. 
Voor clubs die graag aan de slag willen met dit thema, heeft Rotterdam Sportsupport promotiemateriaal beschikbaar. Je kunt deze posters en flyers aanvragen door een e-mail te sturen naar m.witsenburg@rotterdamsportsupport.nl. Het materiaal wordt dan zo spoedig mogelijk geleverd.

VraagWijzer en Jongerenloket
Rotterdammers met schulden en/of geldzorgen kunnen terecht bij VraagWijzer en het Jongerenloket:

  • VraagWijzer | Een gratis loket van de gemeente Rotterdam (14 locaties) voor informatie over onder meer geldzaken
    – Afspraak maken? Online via de pagina VraagWijzer of door te bellen met 14 010
    – Als het nodig is, dan begeleiden de medewerkers van de VraagWijzer je naar andere organisaties, zoals het wijkteam, de Kredietbank of een budgetmaatje.
  • Jongerenloket | Voor jongeren tussen 18 en 26 met vragen over geld, wonen en school
    – Meer informatie? Online via de pagina Jongerenloket, bel naar (010) 267 13 00 of mail naar info@jongerenloket.rotterdam.nl.

Lees hier meer over de campagne “Kom uit je schuld”.

Meer weten?

Wil je de clubfinanciën beter organiseren? Heb je vragen over het opstellen van een begroting? Of wil je weten welke belastingregels van toepassing zijn?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

  • Alles voor de penningmeesters
  • Subsidies
  • Fondsen
  • Sponsoring
  • Overige inkomstenbronnen

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan