Duurzaamheid en klimaatbestendigheid staan bij steeds meer Rotterdamse sportverenigingen hoog op de agenda. Bij LTC Plaswijck ’62 zorgen de leden met groene vingers er niet alleen voor dat het complex er prachtig bij ligt, maar dragen zij met hun werk ook bij aan de biodiversiteit in de buurt.

Nu de competitie voor de tennissers van LTC Plaswijck weer in volle gang is, zijn ook de verbaasde reacties van de tegenstanders die arriveren op het complex in Hillegersberg-Schiebroek weer terug. De groene oase die verenigingscoördinator Eveline Padberg en de rest van de groep vrijwilligers elk jaar creëren, zorgt elke keer voor dezelfde reacties. “Bijna iedereen die van buitenaf komt, heeft het over het groen op het park. Teams zijn trots om de tegenstanders te ontvangen. Dat maakt ons als vrijwilligers ook apetrots.”

Groei & bloei

Sinds vijf jaar is Padberg op de tennisvereniging verantwoordelijk voor alle maatschappelijke projecten. In de coronatijd kwamen activiteiten als SeniorFit, de Schoolsportvereniging en Beweegplus deels stil te liggen. “Dat was heel jammer, maar het bood ook wel kans om de zaken die wel konden doorgaan nieuw leven in te blazen.” Een van die activiteiten was het zogeheten groei & bloei-traject.

Door de ligging van het park was groen altijd al een van de speerpunten van de groep vrijwilligers, maar tijdens de pandemie was het enthousiasme onder de vrijwilligers soms nog groter dan normaal. “Met afstand en in kleine groepjes, maar het ging prima. We waren heel blij dat we door konden gaan met het groenonderhoud. Doordat wij met een groep vrijwilligers werken, hebben we in het verleden al gekozen voor beplanting die wat meer werk vraagt. Niet meer de standaard onderhoudsarme beplanting die je vaak op verenigingen ziet.”

Het belang van gezelligheid

Die keuze heeft er niet alleen voor gezorgd dat het park er nog mooier bij ligt dan het gemiddelde sportpark. De beplanting zorgt er ook voor dat het complex aantrekkelijker is voor bijen en andere insecten en dat verbetert de biodiversiteit in de wijk. Een bewuste keuze, zegt Padberg. “Zo draag je als vereniging ook op een andere manier bij aan de omgeving en dat vinden wij belangrijk.”

“De sfeer tijdens de werkzaamheden is altijd goed. Dat is voor de vrijwilligers belangrijk, maar ook voor de vereniging. Want wil je structureel iets opbouwen met vrijwilligers, moet je die dankbaarheid blijven laten zien.”

Eveline Padberg (LTC Plaswijck ’62)

De vrijwilligers komen gemiddeld een keer per maand samen om het park onder handen te nemen. “We hebben zelfs een dame van 81 die met een snoeischaar en zakken tuinaarde aan de slag gaat. Geweldig om te zien.”

Bij LTC Plaswijck ’62 worden voor jong en oud ook diverse (sport)activiteiten georganiseerd.

“De sfeer tijdens de werkzaamheden is altijd goed. Dat is voor de vrijwilligers belangrijk, maar ook voor de vereniging. Want wil je structureel iets opbouwen met vrijwilligers, moet je die dankbaarheid blijven laten zien. De eerste vrijwilligersbijeenkomst die we in coronatijd georganiseerd hebben, waar overigens een kleine run op is geweest, hebben we bijvoorbeeld toch wat lekkers uitgedeeld hoewel de kantine was gesloten.”

Niet duur

Gevraagd naar adviezen voor andere verenigingen die wat met duurzaamheid en biodiversiteit willen, realiseert Padberg zich dat niet ieder complex zich daarvoor zo leent als dat van Plaswijck. “Maar met kleine stappen kom je al een heel eind. Vraag bijvoorbeeld aan de leden of ze dit jaar wat stekken of andere planten uit hun eigen tuin over hebben. Maak met elkaar wat mooie bakken en zet daar de planten in. Een groen complex hoeft echt niet veel geld te kosten.” 

Sportplus bestaat tien jaar en dat vieren wij door ambassadeurs van de beweging in het zonnetje te zetten. Sportplusverenigingen zijn vitale en veilige sportverenigingen die van extra betekenis zijn voor hun leden, de wijk en de stad. Deze voorlopers in de sport in Rotterdam en het land organiseren en besturen met lef en zijn vanuit hun eigen DNA gemotiveerd om in te spelen op behoeften en nieuwe ontwikkelingen. Sportplusverenigingen zetten de toon en worden gezien als belangrijke partners in het sportbeleid.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
Anouk Meeter