Blog van Evelien Vonk, projectleider Schoolsportvereniging bij Rotterdam Sportsupport.

Ook tijdens mijn vakantie kan (en wil) ik sport niet helemaal los laten. Het zit nou eenmaal in me. En met een mooie sportzomer met bijvoorbeeld het EK voetbal, de tennistoernooien Rolands Garros en Wimbledon en de successen van de Nederlanders in de Giro en Tour is er veel sport om ons heen. Maar het hoogtepunt dit jaar zijn uiteraard de Olympische spelen in Rio. Ik kan hier enorm van genieten. Van de hoogte- en dieptepunten op de spelen zelf maar misschien nog wel mooier de weg er naar toe. De weg van de atleten, de weg van de coaches maar ook die van de staf (o.l.v. Maurits Hendriks) die er voor zorgt dat alles optimaal is.

In Londen heb ik de Olympische Spelen van dichtbij mee mogen maken. De spelen in Rio waren helaas niet mogelijk. Maar, met alle broadcasting, social media en internetvoorzieningen wereldwijd kon ik zelfs tijdens mijn vakantie in Noorwegen en Zweden goed op de hoogte blijven.

Laat het nou toeval zijn dat ik een aantal dagen als ‘local’* verbleef in de omgeving van Lillehammer, de stad waar in 1994 de winterspelen werden gehouden en dit jaar de jeugd Olympische Spelen. Met mijn voorliefde voor de Olympische Spelen moest ik natuurlijk even opzoek naar wat er nog zichtbaar is van de spelen uit 1994.

Ik dacht hier best even voor nodig te hebben, zo heb ik namelijk eens een rondje door Turijn gedaan waar alles zeer moeizaam vindbaar was. Dit kan natuurlijk een goed teken zijn, dat de gebouwen omgetoverd zijn voor dagelijks stedelijk gebruik. Maar, dit draagt wel minder bij in het motiveren van locals tot bewegen.

En juist het zichtbaar zijn van de Olympische venues en het dagelijks gebruik hiervan is wat mij opvalt in Lillehammer en omgeving. De venues van destijds zijn nog altijd in gebruik, bijna alle met sport als doel en als middel.

 

‘De venues van destijds zijn nog altijd in gebruik, bijna allemaal met sport als doel en als middel’

Neem het stadion voor het schansspringen (Lysgårdsbakkene Ski Jumping Arena). Deze locatie heeft een plek in de jaarlijkse internationale competitie. Maar ook in de zomermaanden wordt er op het kunstgras gewoon doorgetraind. Daarnaast is de steile trap (954 treden) naast de schans een uitdaging voor de topsporters maar ook voor recreanten. Je ze ziet ze enthousiast beginnen en al vrij snel kapot en toch genietend boven komen. In het gebied rond de schans zijn er allemaal wandelpaden (’s winters het crosscountry parcours) waar je locals maar ook de toeristen gebruik van ziet maken, want ja ook hier stoppen de bussen met Chinezen. Dus ook nu nog dragen de Olympische Spelen bij aan het toerisme naar de stad.

Onderaan de schans staan twee grote hallen (Håkons Hall en Kristins Hall). Destijds gebruikt voor o.a. de ijshockeywedstrijden. Deze hallen zijn nog altijd in gebruik, voor uiteraard de IJshockeycompetitie. Maar, daarnaast heeft de handbalcompetitie hier een plek gekregen, teamsport nr. 1 in Noorwegen. Ook de locals kunnen terecht in één van de hallen. Op sportief vlak in bijvoorbeeld het fitnesscentrum, runningtrack of de golfsimulator en op cultureel vlak voor concerten en beurzen. De venues worden dus continu gebruikt.

De skiwedstrijden werden o.a. gehouden in Oyer (Hafjel Ski Resort), op 20 minuten rijden van Lillehammer. Wat blijkt, een gebied dat eigenlijk al “het” skigebied van Noorwegen is. Dit is nog eens extra ontwikkeld door het hosten van de spelen qua investeringen in infrastructuur en huisvesting. Maar deze investeringen zijn dus geen nutteloze investeringen, het draagt bij in de ontwikkeling van een gebied dat ook jaren later nog bijdraagt aan de sportieve ontwikkeling van de mens. Zowel s‘ winters als ‘s zomers profiteert de bevolking hier nog dagelijks van.

Ook de bobsleebaan is nog in gebruik. De venue is nog altijd geschikt voor de competitie. Maar, er is ook een pretpark naast gebouwd zodat iedereen kennis kan maken met het bobsleeën en rodelen en waar je vooral de funbeleving kunt ervaren.

Profiteren van de Olympische Spelen
Kortom, ik krijg de indruk dat de stad (en de omgeving) heel goed heeft nagedacht over hoe de spelen bij de stad passen en vooral hoe de stad ook nog jaren later kan profiteren van de spelen en haar venues. Ik beschik niet over de financiële cijfers dus die kant van de medaille kan ik niet goed belichten. Zo kan ik mij goed voorstellen dat de overheid in het onderhoud en beheer van de accommodaties flink investeert. Maar, dit draagt zichtbaar bij aan de sportiviteit van haar inwoners. Het fijne is dan ook nog dat de Noren zeer beschaaft zijn, netjes de regels naleven en met respect met venues en omgeving omgaan. En ook met slecht weer, in Noorwegen heb je nog meer regendagen dan in Nederland, zie je de Noren gewoon actief buiten.

Olympische Spelen in Nederland?
Als geboren Rotterdammer, als sportliefhebber, als voormalig sporter, en als werkende in de stad Rotterdam streef ik er naar om middels sport een bijdrage te leveren aan de stad, aan de Rotterdammer. Van mijn bezoek aan Lillehammer neem ik dan ook mee terug naar Rotterdam (en Nederland) dat wanneer je als stad en overheid geld investeert in sportaccommodaties je heel goed moet nadenken over de duurzaamheid van de accommodaties en infrastructuur. En vanuit het oogpunt sport je heel goed moet nadenken hoe de accommodatie een fit is met de locals, ook vele jaren later. Hoe deze accommodaties en overige voorzieningen ook jaren later bijdragen aan het bewegen (geluk) van de Rotterdammer. En wellicht is zelfs de (mede) organisatie van een zomerspelen mogelijk in ons ‘landje’, als de fit en langdurig gebruik van accommodaties maar goed onderzocht wordt. Dan kan dit opwegen tegen de vele financiële criticasters.

Toekomst
Het mooie is dat ik werk voor Rotterdam Sportsupport. Een organisatie die toekomstgericht is en d.m.v. sport als middel bijdraagt aan de ontwikkeling en het gelukt van de Rotterdammer. Hierdoor blijft mijn gedachte niet alleen een gedachte en kan ik echt een bijdrage leveren in de sportieve ontwikkeling van de Rotterdammer en Rotterdam als stad.

*gebruik mogen maken van een huisje van een bevriende Noor

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Rosanne Verhoeven

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
Rosanne Verhoeven