Simone Jonker (47) is sinds een jaar lid van de Raad van Toezicht (RvT) bij Rotterdam Sportsupport. In deze rol wil ze bijdragen aan de missie om kwetsbaren en jongeren door middel van sport en bewegen te verbinden met de maatschappij én spant ze zich in voor vitale en toekomstbestendige sportverenigingen in haar geliefde Rotterdam. “Ik verwacht dat er straks in Rotterdam een soort naoorlogse recovery vibe ontstaat.”

In het dagelijks leven is Jonker HR-directeur bij Het Havenbedrijf Rotterdam. Het bedrijf beheert, exploiteert en ontwikkelt het Rotterdamse haven- en industriegebied en is verantwoordelijk voor het handhaven van een veilige en vlotte afhandeling van de scheepvaart. Daarnaast is Jonker bestuurslid bij VNO-NCW en zit ze in de Raad van Toezicht bij STC Group en INOS Breda. In het verleden was ze ook nog actief als (bestuurs)lid van de Rotterdam Running Ambassadors (RRA). Bij de Rotterdam Running Ambassadors wordt marathons lopen en business gecombineerd. Jaarlijks wordt een buitenlandse marathon georganiseerd, gecombineerd met bedrijfsbezoeken. Dus liep ze ook zelf een aantal marathons, waaronder die van New York en Moskou. Lachend: “Ik loop tegenwoordig nog wel langs de Oude Maas, door de Carnisse grienden en rond mijn huis, maar met de echte lange afstanden ben ik gestopt.”

Dezelfde taal    

De van origine neuropsycholoog – moeder van drie sportende (twee keer voetbal, één keer dansen) kinderen en woonachtig in Barendrecht – ziet sport als een verbindende factor. “Het is een middel om kwetsbaren en jongeren te verbinden met de maatschappij. Sporters spreken allemaal dezelfde taal, het brengt mensen bij elkaar. Een sportvereniging is hier bij uitstek een geschikte ontmoetingsplaats voor. Maar sport en bewegen is ook heel belangrijk voor de gezondheid; voor een vitale en gezonde levensstijl is sport onmisbaar. Ik heb zelf een heel drukke baan en weet hoe belangrijk het is om vitaal te zijn. Zelf probeer ik ook voldoende te bewegen. Daarnaast let ik op mijn voeding en zorg ik voor voldoende nachtrust. Die balans vind ik ontzettend belangrijk. Het maakt dat ik vol energie toegevoegde waarde kan blijven leveren.”

Als RvT-lid wil Jonker bovendien bijdragen aan vitale en toekomstbestendige sportverenigingen. “Formeel heeft een RvT drie rollen: werkgever, toezichthouder en sparringpartner. Binnen deze rollen kijk ik op welk vlak ik maximaal waarde kan toevoegen. In de huidige Raad van Toezicht zitten al veel mensen met expertise sport en financiën, dus ben ik vooral scherp op het stuk HRM, change, toekomstbestendigheid, AVG (privacy) en governance. Daarnaast breng ik mijn eigen netwerk in Rotterdam mee en heb ik ervaring vanuit mijn werk bij andere RvT’s. Ik ken bijvoorbeeld de wereld van het onderwijs en de ondernemers uit Rotterdam & regio Rijnmond.

Recovery vibe   

In januari 2020 begon Jonker aan haar onbezoldigde functie bij Rotterdam Sportsupport. De coronacrisis is dus onlosmakelijk verbonden met haar eerste jaar als toezichthouder, maar desalniettemin is ze optimistisch ingesteld over de uitdaging voor sportverenigingen na de coronacrisis. “Ik verwacht dat er straks in Rotterdam een soort naoorlogse recovery vibe ontstaat van wederopbouw en de mouwen opstropen. Daar zijn we in Rotterdam goed in. Natuurlijk is de situatie voor iedereen op dit moment nog steeds moeilijk en zwaar. We zijn er nog lang niet, maar ik ben ervan overtuigd dat we als we elkaar na de crisis opzoeken en oog hebben voor elkaar dat we er dan sterker uitkomen.” 

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
Antoine Schijf