Werk je in de zorg en wil je cliënten gericht kunnen verwijzen naar een aanbieder van sport of beweging in Rotterdam? Maak dan gebruik van de Sport- en Beweegdatabase. Zorg- en welzijnsprofessionals kunnen er bijvoorbeeld hun voordeel mee doen. ‘Als zorgverlener wil je het mensen zo makkelijk mogelijk maken jouw advies op te volgen om meer te bewegen. De database biedt die kans.’ Dat zegt Elly van Gelder van het Fonds Achterstandswijken Rotterdam.

‘U zou wat meer moeten bewegen en zo een aantal kilo’s kwijtraken.’ De gemiddelde huisarts zegt dit dagelijks meerdere malen tijdens zijn spreekuur. Maar hoe zorgt hij ervoor dat de patiënt zijn raad daadwerkelijk opvolgt? Evenals de patiënt in zijn spreekkamer is menig huisarts onvoldoende bekend met de mogelijkheden van sport- en beweegaanbieders in de buurt.

‘De Sport- en Beweegdatabase heeft dat veranderd’, stelt projectmanager Elly van Gelder van het Fonds Achterstandswijken (FAW) Rotterdam. ‘Je vindt hier honderden aanbieders van sport- en beweegactiviteiten in Rotterdam. Het FAW is een stichting die huisartsen in Rotterdamse achterstandswijken ondersteunt en de kwaliteit van huisartsenzorg bevordert.

Gericht zoeken
De gebruiker kan snel, gemakkelijk en gericht de sport of bewegingsvorm vinden die het best bij hem past. Dat doet hij door bijvoorbeeld de sport, de leeftijdsgroep en het postcodegebied van zijn voorkeur in te voeren. Extra interessant voor zorg- en welzijnsprofessionals: zoeken op specifieke wensen die voortkomen uit iemands fysieke of mentale omstandigheden. Trefwoorden kunnen onder meer zijn: overgewicht, 55-plussers, visuele beperking en autisme.

Doorverwijzen
Harry Schaarman, werkzaam bij FlexusJeugdplein en Rotterdam Sportsupport, ziet sport als een waardevol onderdeel van de (zorg)aanpak van een cliënt.Sporten biedt cliënten structuur en de sociale context van een vereniging maakt dat het sporten vaak ook duurzaam is. Cliënten ontwikkelen bovendien hun sociale vaardigheden. Veel cliënten vinden het bovendien makkelijker om te zeggen: ‘Ik ga sporten bij vereniging x’ dan: ‘ik volg een training sociale vaardigheid’.’

Overzicht
De database is het resultaat van een samenwerking tussen de gemeente, Rotterdam Sportsupport en het FAW Rotterdam. Van Gelder: ‘Wij hebben mede de aanzet tot de database gegeven, omdat we merkten dat huisartsen met grote regelmaat patiënten adviseren meer te bewegen, maar er geen overzicht van Rotterdamse sport- en beweegaanbieders bleek te bestaan.’

Over Rotterdam Sportsupport
Rotterdam Sportsupport is één van de partijen die de Sport- en Beweegdatabase mogelijk maakt. Rotterdam Sportsupport staat voor de kracht van sportverenigingen en hun bijdrage aan een beter Rotterdam. De organisatie werkt aan een stad waar iedereen sportief en maatschappelijk kan meedoen. Dit doet ze onder meer door in te zetten op samenwerking tussen sportverenigingen en maatschappelijke organisaties. Zo werken sportverenigingen in toenemende mate samen met bijvoorbeeld de eerstelijnszorg, gehandicapteninstellingen of het onderwijs.

Heb je vragen over de database? Heb je ideeën over de samenwerking tussen sport en zorg? Of wil je lokaal graag samenwerken met een sportvereniging? Neem contact op met Laura van Velzen via l.vanvelzen@rotterdamsportsupport.nl.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Rosanne Verhoeven

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
Rosanne Verhoeven