Maar liefst 1250 Rotterdamse jongeren moeten eind volgend jaar als lid bij een sportvereniging geregistreerd staan dankzij de inzet van combinatiefunctionarissen. Laatstgenoemden moeten de ledenwinst realiseren door een stevige verbinding te leggen tussen sportverenigingen en scholen. Op woensdag 21 november zijn de 22 combinatiefunctionarissen officieel gepresenteerd. Hun werkzaamheden, gefinancierd door het Rijk en de gemeente Rotterdam, worden gecoördineerd door Rotterdam Sportsupport.

In de zogeheten krachtwijken in de Maasstad kampt meer dan 25% van de bewoners tot achttien jaar met overgewicht. De combinatiefunctionarissen hebben als taak hier een gezondere leefstijl te stimuleren. Dat doen zij door scholieren te enthousiasmeren voor georganiseerd sporten.

Combinatiefunctionarissen koppelen daartoe niet alleen verenigingen en scholen aan elkaar, zij leggen eveneens de link tussen clubs enerzijds en buurten en maatschappelijke organisaties anderzijds. Behalve sportclinics op scholen zijn er dus bijvoorbeeld ook toernooien in de wijk en een-tweetjes met buitenschoolse opvang.

Eind 2013 moeten met de acties 25.000 jongeren zijn bereikt. Anders dan voorheen concentreert een combinatiefunctionaris zich niet op één vereniging, maar op een gehele sporttak: voetbal, zaalvoetbal, korfbal, volleybal, honk- en softbal, tennis, tafeltennis, hockey, judo, karate, boksen, turnen en roeien. Twee functionarissen zijn aangesteld als sportpedagoog. Zij leveren een bijdrage aan een veilig, pedagogisch klimaat binnen sportverenigingen.

De combinatiefunctionarissen, die in elk geval tot eind volgend jaar actief zijn, helpen ook mee bestaande succesvolle programma’s te versterken. Te denken valt aan de Schoolsportvereniging, netwerkorganisatie Rotterdam Sport Op Maat, LekkerFit, Special Heroes en het Jeugdsportfonds.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek.