Minister Edith Schippers (VWS) vindt dat in 2012 alle kinderen in het speciaal onderwijs moeten kunnen sporten. Dat heeft zij zondag gezegd tijdens de Special Olympics World Summer Games in Athene, een evenement voor sporters met een verstandelijke beperking.

De sportminister is onder de indruk van de sfeer en prestaties op in Athene. ”Het is een vrolijk en hartverwarmend evenement”, aldus de VVD-bewindsvrouw.

Openingsceremonie

Zaterdag volgde ze de openingsceromonie, zondag zoveel mogelijk de 86 aanwezige Nederlandse sporters. In totaal doen er ongeveer 7500 sporters met een verstandelijke beperking, afkomstig uit zo’n 180 landen, aan mee.

Sport en bewegen in het speciaal onderwijs, voor kinderen met een verstandelijke, lichamelijke of psychische beperking, moet volgens Schippers meer worden bevorderd.

De sportdeelname van gehandicapten blijft volgens haar nog steeds ver achter vergeleken met mensen zonder beperking. Terwijl juist sportdeelname hun gezondheid en participatie en integratie in de samenleving kan bevorderen.

Special Heroes

VWS, Gehandicaptensport Nederland en NOC*NSF werken samen in het programma Special Heroes om sporten en bewegen in het speciaal onderwijs te stimuleren.

Ongeveer 85 procent van de scholen voor speciaal onderwijs doet op een of andere manier mee aan dit project. Schippers is blij met deze vorderingen, maar wil dus dat in volgend jaar alle kinderen in het speciaal onderwijs aan sport kunnen doen.

Stichting Special Olympics Nederland wil het evenement in 2019 naar Nederland halen. Schippers staat positief tegenover dit initiatief. ”Ik heb subsidie verleend voor een haalbaarheidsonderzoek. Dat wacht ik af. Het zou prachtig zijn als we de Special Olympics naar Nederland kunnen halen. Laten we kijken wat mogelijk is.”

(Bron: Nu.nl)

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Carmen Barranco

Carmen Barranco

verenigingsconsulent Veilig sportklimaat / clubkadercoach