Acht extra sportverenigingen willen hun deuren openen om op hun sportcomplex werklozen te laten sporten en bewegen. Dat is het eerste resultaat van de bijeenkomst Bewegen naar Werk van afgelopen maandag in Stadion Woudestein. Met Bewegen naar Werk bewegen langdurig werklozen bij Rotterdamse sportverenigingen om letterlijk en figuurlijk stappen te zetten richting een baan. 

RSV Sperwers, RKC WION, SC Excelsior en Boksschool I Believe openen al wekelijks twee keer hun poorten voor een groep van zo’n dertig uitkeringsgerechtigden. Die gaan er een uur lang aan de slag onder begeleiding van een trainer en psycholoog/lifestylecoach van Rotterdam Sportsupport. De rol van de verenigingen is dat zij hun kantine en een sportfaciliteit beschikbaar stellen en dat een vrijwilliger zorgt voor koffie en thee.

De gemeente Rotterdam is zó enthousiast over ‘Bewegen naar Werk’, dat financiële middelen zijn vrijgemaakt voor tien extra deelnemende verenigingen. Tijdens de bijeenkomst van maandag waren 24 verenigingen aanwezig. Acht clubs meldden zich inmiddels aan om deel te nemen aan het programma. Andere aanwezige clubs kunnen dit de komende dagen nog doen. Op basis van onder meer de gewenste bereikbaarheid en capaciteiten van deelnemende verenigingen, beslist Rotterdam Sportsupport welke clubs daadwerkelijk aftrappen.

Veertig tot zestig procent van de 37.000 Rotterdammers met een bijstandsuitkering zou zijn weg kunnen vinden naar een betaalde baan. De anderen komen mogelijk in aanmerking voor vrijwilligerswerk. Maar dan moeten zij daar mentaal, lichamelijk en sociaal wel op worden voorbereid. Beweging in groepsverband kan iemands ‘startmotor’ op gang brengen. Het vergt veel soortgelijke acties als werken. Voorbeelden? Afspraken nakomen. De deur uitgaan. Actief zijn. Een goed dag-nachtritme hebben. Onderdeel zijn van een groep.

Tijdens de bijeenkomst van maandag zagen de aanwezigen de volgende video die een fraai beeld geeft van Bewegen naar Werk:

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Kevin Alsemgeest

clubkadercoach / verenigingsondersteuner Veilig sportklimaat
Kevin Alsemgeest