Voor zes Rotterdamse scholieren kwam onlangs een droom uit. Het gezelschap schitterde met een hiphop-act tijdens een aantal uitzendingen van het RTL 4-programma Everybody Dance Now en reikte zelfs tot de halve finales. Bijzonder: de zes besloten pas twee jaar geleden serieus de danssport te gaan beoefenen. Ze meldden zich aan bij Schoolsportvereniging Het Oude Westen en ontwikkelden via die weg hun talent bij Dansschool Moves! Rotterdam.

De succesformule van het fenomeen Schoolsportvereniging schuilt grotendeels in de mogelijkheid voor kinderen dichtbij huis te sporten. Rotterdam Sportsupport koppelt daartoe sportverenigingen en basisscholen aan elkaar. Maar de leerlingen Selena, Jess-Lee, Jermain, Dailon, Christina en Lennicha maakten onlangs aan danslerares Reshmay Jankie van Dansschool Moves! Rotterdam duidelijk dat ze hun kunsten ook wilden vertonen op grote afstand van Schoolsportvereniging Het Oude Westen.

Waar precies? In Aalsmeer. Daar waren de audities en volgende ronden voor het tv-programma Everybody Dance Now en daar werden ook opnamen gemaakt voor de populaire show. Het initiatief van de zes, in leeftijd variërend van tien tot dertien jaar en uitkomend onder de naam Flowzone, bleek een schot in de roos te zijn. Aangemoedigd door familieleden en medeleerlingen, strandden zij pas in een van de halve finales, die op vrijdag 11 april rechtstreeks werd uitgezonden en ruim 1,3 miljoen kijkers trok. De juryleden Lieke van Lexmond, Dan Karaty en Jan Kooijman gaven groen licht, maar het publiek prefereerde twee andere groepen uit het deelnemersveld van acht. Geen schande, want ook oudere tieners en zelfs volwassen dansers deden mee aan de competitie.

Danslerares Reshmay Jankie vertelt: ‘Ik zie dat dansen veel doet met de jongens en meiden. In de wijk waar ze opgroeien brengen kinderen veel tijd op straat door. De danslessen hebben de dansers een doel gegeven. Het stimuleert ze en leert ze op een leuke manier dat je samen iets kunt bereiken door hard te werken.’ Jankie leert de jonge pubers niet alleen danspasjes, maar stoomt ze ook klaar voor de toekomst: ‘Je moet geen domme danser worden, maar eerst je papiertje halen op school. Zo kun je als danser straks ook je eigen zaken goed regelen.’

De Schoolsportvereniging houdt in dat kinderen via hun basisschool lid zijn van een vereniging of dansschool en dat ze contributie voldoen. Als ouders onvoldoende financiële middelen hebben, kan een beroep worden gedaan op het Jeugdsportfonds of Jeugdcultuurfonds. Drie dansers van Flowzone kunnen hun danstalenten ontwikkelen dankzij het Jeugdcultuurfonds.

Evenals andere leerlingen oefenen de zes talenten op de locatie van Moves Rotterdam! naast de Asch van Wijckschool.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Ellen Breedveld

Ellen Breedveld

projectmedewerker Meer volwassen Rotterdammers met een gezondheidsachterstand blijvend in beweging