Ruim 1500 bezoekers hebben tijdens de Rotterdam Sport op Maat dag een prima beeld gekregen van de mogelijkheden tot aangepast sporten en bewegen voor mensen met een beperking. Op zaterdag 13 september konden zij op Sportplaza Zuiderpark kennismaken met maar liefst 25 activiteiten die structureel worden aangeboden in de Maasstad. Verder liet menigeen zich voorlichten over de praktische kant van aangepast sporten, zoals vervoer.

Rolstoelhockey. Autistenvoetbal. G-tennis. Hardlopen voor slechtzienden. Het is een greep uit de vele activiteiten tijdens de Rotterdam Sport op Maat dag. Dertig sportverenigingen organiseerden clinics. Deelnemers van alle leeftijden kwamen in beweging tijdens de oefensessies en spraken met de begeleidende vrijwilligers.

Bezoekers konden ook hun voordeel doen op de informatiemarkt. Daar lieten zij zich bijpraten over praktische zaken rondom aangepast sporten, zoals vervoer naar verenigingen en financiële tegemoetkoming in de kosten.

Nieuw in vergelijking met vorige edities was het testplein. Geïnteresseerden ontdekten er hoe fit ze zijn en konden vragen stellen over gezonde voeding en sporthulpmiddelen. Bijzonder was de aanwezigheid van het Paralympisch Talentscout Team van sportkoepel NOC*NSF. De scouts speurden naar talenten die mogelijk in aanmerking komen voor een Paralympisch traject. Bezoekers lieten zich ook inspireren door demonstraties van onder andere dans, honk- en softbal en G-korfbal.

Het evenement is een initiatief van Rotterdam Sport op Maat. Dit is een netwerkorganisatie die onder regie van Rotterdam Sportsupport werkt aan een optimaal sportklimaat voor Rotterdammers met een beperking. De dag werd georganiseerd in samenwerking met Thuis op Straat Zuiderpark, Sportief Capelle en vele sportverenigingen.

Rotterdam telt meer dan tachtig sportorganisaties die structureel een aangepast sportaanbod aanbieden. Sportwethouder Adriaan Visser: ‘Onze stad heeft zo’n 60.000 mensen met een beperking, onder wie slechtzienden, doven, chronisch zieken en mensen met een verstandelijke beperking. Gemeente Rotterdam investeert om sport voor iedere Rotterdammer toegankelijk te maken.’

De activiteiten op de Rotterdam Sport op Maat dag toonden aan dat iedereen in de stad kan sporten, ongeacht de handicap die hij heeft. Het was de derde keer dat zo’n grootschalig evenement voor mensen met een beperking werd georganiseerd in Rotterdam.

Klik hier voor foto’s van de Rotterdam Sport op Maat dag en bekijk hier de sfeerimpressie van de dag:

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Ineke Kalkman

Ineke Kalkman

projectleider Veilige sportverenigingen met sterke jeugdafdelingen