Nog geen drie jaar geleden hoorde Mousab Khalaf dagelijks de bommen om zich heen ontploffen in Syrië. De 35-jarige Syriër vluchtte naar Europa en kwam na heel veel omwegen uiteindelijk in Rotterdam terecht. Een loopbaancoach van Stichting Nieuw Thuis Rotterdam (SNTR) koppelde Mousab aan Rotterdam Sportsupport. Deze maand ondersteunt hij als vrijwilliger de combinatiefunctionarissen bij het geven van voetbalclinics in Rotterdam.

Het levensverhaal van Mousab is bijzonder. In 2015 ontvluchtte hij de oorlog in Syrië, waar hij een goede baan had als accountant. Na omzwervingen door verschillende landen binnen Europa kwam hij uiteindelijk terecht in Rotterdam. In het leven van Mousab heeft sport altijd een belangrijke rol gespeeld. In zijn geboorteland was de Syriër dagelijks met sport bezig. Tijdens zijn militaire dienstplicht in Syrië was hij fitnessinstructeur en in zijn vrije tijd voetbalde hij graag op straat met vrienden.

“Sport is in mijn leven altijd heel waardevol voor mij geweest en heeft mij in zekere mate ook gevormd als mens,” zegt Mousab tussen het geven van de clinics door tijdens het Jeugdvakantieland in Ahoy. “Ik vind het mooi om anderen iets bij te leren. Als je een bepaalde oefening heb uitgestippeld en je ziet de progressie die daarna wordt geboekt, geeft mij dat enorm veel voldoening. Tijdens mijn dienstplicht had ik de verantwoordelijkheid om iedereen fit te houden. Gingen we bijvoorbeeld de stormbaan op of deden we push-ups en dan probeerde ik iedere keer weer een stapje verder te gaan. Ik wilde bij iedereen het beste naar boven halen. Ook dat is sport voor mij.”

Met een lach van oor tot oor loopt Mousab deze week rond bij het Jeugdvakantieland. Een dolletje met de kinderen, hier en daar een aanwijzing en af en toe trapt hij zelf een balletje. De Syriër doet hard zijn best om de Nederlandse taal te leren en is blij met de kans die hij krijgt om Rotterdam Sportsupport te ondersteunen bij voetbalclinics in de stad en bij voetbalverenigingen. En zijn nieuwe collega’s van Rotterdam Sportsupport vice versa. “Hij helpt de kinderen op een prettige manier om ze beter te leren voetballen,” zegt Suzanne Bakker, combinatiefunctionaris meidenvoetbal bij Rotterdam Sportsupport. “Ik vind het knap dat hij vragen durft te stellen, ondanks dat hij de Nederlandse taal niet heel goed beheerst. Maar door bij ons mee te lopen gaat hij zijn taalvaardigheden steeds verder ontwikkelen.”

GLZ/Delfshaven
Mousab voelt zich inmiddels helemaal thuis in Rotterdam. Hij woont met zijn vrouw en drie kinderen in Oud-Mathenesse. Ook geeft hij bij voetbalvereniging GLZ/Delfshaven training aan het jeugdteam van zijn zoon. Mousab: “In eerste instantie twijfelde ik of ik wel de juiste persoon ben om de trainingen te geven. Ik doe hard mijn best om de Nederlands taal te leren, maar soms vind ik het nog moeilijk om mijzelf goed te kunnen uitdrukken. Maar ik word goed geholpen door de mensen binnen de vereniging en ik kan mijzelf steeds beter verstaanbaar maken. Het gaat al een stuk beter en ik hoop dat ik dit nog langer kan blijven doen.”

Dit is een verhaal in het kader van Sport in het Jeugdnetwerk. Binnen dit programma zoeken sportverenigingen en zorg- en welzijnsorganisaties de optimale samenwerking met elkaar. Het doel: jongeren in Rotterdam kansrijk, veilig en gezond laten opgroeien. Lees hier meer.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan