Bron: Gymsport.nl

Kinderen moeten eerder beter leren bewegen, nog voor de basisschool. Dat stelt de KNGU (Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie).

Te weinig of slecht bewegen kan op latere leeftijd problemen veroorzaken. Dat willen we voorkomen. Op vrijdag 14 juni introduceren we het Beweegdiploma voor kinderen van twee tot en met zes jaar. In twintig uur leren we peuters en kleuters de basisbeginselen van bewegen. Op een gymclub, in samenwerking met buitenschoolse opvang en het basisonderwijs. “Wat ons betreft is het Beweegdiploma straks net zo normaal als een zwemdiploma“, aldus KNGU-directeur Jaap Wals.

Wals: “Kinderen leren spelenderwijs bewegen, maar we bouwen steeds meer bescherming om kinderen heen. Daardoor ontwikkelt de echte basis van bewegen zich steeds minder. Het gevolg is dat als kinderen later gaan voetballen of hockeyen, de juiste motoriek ontbreekt. Ze hebben niet geleerd hoe ze veelzijdig kunnen bewegen en al snel verdwijnt het plezier. Daarom streven we er naar ieder kind tussen de twee en de zes jaar de basisbeginselen van bewegen bij te brengen. Bij Gymkids, ons huidige beweegprogramma voor peuters en kleuters, zien we resultaat. Kinderen die daar aan deelnemen boeken progressie op motorisch, fysiek, mentaal en cognitief terrein. Die kennis en ervaring bundelen we nu in het landelijke Beweegdiploma.

Vijf provincies

De komende maanden lanceert de KNGU in vijf provincies een samenwerking met scholen en gymclubs. Vanaf 14 juni bijten SV T.H.O.R. en GV Lombardijen in Rotterdam het spits af. Uiteindelijk kunnen de andere gymclubs daarop aansluiten, zodat ouders hun kinderen overal kunnen aanmelden voor het Beweegdiploma.

Keurmerk

Voordat een school of gymclub het Beweegdiploma mag uitgeven, moet zij eerst een officieel keurmerk verkrijgen, erkend door de KNGU. De KNGU ziet toe op, onder andere, het gebruik van het juiste lesmateriaal, kwaliteit van technisch kader en regelmatige frequentie van de lessen.

Meer informatie?

Voor meer informatie kun je dit document raadplegen of contact opnemen met de KNGU, sportpartcipatie, Margo Cornelissen.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum