Met ingang van 1 december 2020 treedt de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 in werking. Deze wet vervangt de lokale noodverordeningen in Nederland, dus ook in de regio Rotterdam-Rijnmond. Dit houdt in dat de noodverordening van 18 november wordt ingetrokken per 1 december 2020. Wat betekent dit voor sportverenigingen?

Vanaf maart 2020 namen de veiligheidsregio’s de maatregelen voor de bestrijding van het coronavirus op in zogenaamde noodverordeningen. Noodverordeningen zijn voor (crisis)situaties van beperkte tijd. Maar de coronacrisis duurt langer. Daarom heeft het kabinet de noodverordeningen vervangen door de tijdelijke coronawet (Tijdelijke wet maatregelen COVID-19).

Gevolgen sportverenigingen

Voor (Rotterdamse) sportverenigingen betekent dit dat de richtlijnen van sportkoepel NOC*NSF leidend worden. In de regel betekent dit dat noodzakelijke (niet horeca) verenigingsactiviteiten ondersteunend aan sport door kunnen gaan, maar het dringende advies is om voor deze activiteiten nog steeds zoveel mogelijk vanuit huis te werken. Concreet: Algemene Ledenvergaderingen (ALV’s), trainerscursussen en/of commissie- en bestuursvergaderingen kunnen officieel doorgang vinden in de sportkantine/clubhuis, maar het is absoluut niet wenselijk. Hoewel we begrijpen dat het voor sportverenigingen lastige tijden zijn, doen we toch een beroep om niet voor deze optie te kiezen. Lees hier een overzicht van de meeste actuele maatregelen op dit moment in Rotterdam. Dit artikel is per 1 december bijgewerkt.

Bovenstaande activiteiten kunnen alleen in de ruimte van de sportkantine/clubhuis plaatsvinden als voldaan wordt aan de maximale aantallen voor bijeenkomsten (30) en alle overige basisregels (1,5m afstand, bij klachten thuis blijven etc). Het gaat hier nadrukkelijk om zaken die vallen onder het ‘verenigen’ en sportbeoefening en die zijn uitgezonderd van de maximale gezelschapsgrootte van 4 personen. Daarnaast betreft het geen horeca-functie, noch publiek. Drukte moet ten aller tijde vermeden worden.

Mondkapjesplicht

De mondkapjesplicht geldt vanaf 1 december voor iedereen van 13 jaar en ouder die zich begeeft in alle publieke binnenruimtes, zoals binnensportaccommodaties. Deze verplichting geldt in eerste instantie voor drie maanden. Zodra er geen medische noodzaak meer is wordt deze bepaling ingetrokken door de Rijksoverheid. Lees hier de veel gestelde vragen van NOC*NSF over de mondkapjesplicht.

Vragen?

Voor specifieke vragen met betrekking tot het coronavirus, kun je rechtstreeks contact opnemen met René Biemans en Liesbeth van der Meer via coronavirus@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 06 23 82 58 15. Ook als je vragen hebt over coronamaatregelen in relatie tot projecten van Rotterdam Sportsupport kun je bij hen terecht. Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over coronamaatregelen & sportverenigingen.

Meer weten?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste ontwikkelingen rondom het coronanieuws? Lees dan alles in ons coronadossier. Met onder meer:

  • Meest actuele maatregelen voor (Rotterdamse) sportverenigingen.
  • Financiële gevolgen voor sportverenigingen.
  • Alles over organisatie, vrijwilligers en veilig sportklimaat.

Wij staan voor je klaar!

Karianne Lagendaal

Karianne Lagendaal

verenigingsconsulent