Van fusievereniging met een slechte naam tot dorpsvereniging voor jong en oud. Met de benoeming tot Sportplusvereniging is de gedaanteverwisseling van vv Pernis bijna compleet. Voorzitter Jaco Hoekman weet als geen ander hoe lang de weg is geweest die de vereniging de afgelopen jaren heeft moeten afleggen.

“Als het zo doorgaat, hebben we binnen de kortste tijd helemaal geen voetbalvereniging meer in Pernis.” Jaco Hoekman weet nog precies hoe zijn tijd als voorzitter begon. Na een fusie van de twee verenigingen in het dorp staat de nieuwe club vv Pernis er al een aantal jaar niet goed voor. Politie en gemeente zijn de incidenten zat, sponsoren trekken zich massaal terug en het ledenaantal loopt snel achteruit. “Ik ben er destijds met een redelijk simpele instelling ingestapt”, kijkt de voorzitter terug. “We moesten het tij keren, anders zou het snel afgelopen zijn. Zo eenvoudig was het. Vertrouwen terugwinnen en zowel sportief als financieel gezond worden. En dat doe je maar op één manier: eerlijk zijn.”

Frisse blik

Hoekman roept alle sponsoren die de clubs in het verleden hebben gesteund bij elkaar en gaat met de billen bloot. “Ik stelde een simpele vraag: waar zijn we elkaar kwijtgeraakt? Toen het nog twee verenigingen waren, haalden ze samen 75.000 euro op. In 2015 was dat nog geen 5.000 euro. Wat ik niet wilde, was mijn ogen sluiten voor het verleden. Maar ik wilde wel met een frisse blik naar de toekomst kijken.”

De tactiek slaat aan. Sponsoren komen terug, de sfeer rondom de vereniging slaat om en twee jaar later is de club financieel gezond. Dat is het moment waarop Hoekman doorpakt. Niet alleen steekt hij met de rest van het bestuur zijn nek uit voor een kunstgrasveld, hij begint ook aan een tweede doel: de vereniging voor een heel breed publiek aantrekkelijk maken. “We zijn onder andere de samenwerking aangegaan met Dock, de organisatie die zich inzet voor zowel ouderen en jongeren in Pernis.”

Daarnaast organiseert de vereniging verschillende activiteiten om alle doelgroepen aan de club te kunnen binden. Van spinning marathons tot Walking Football en van carnavalsfeesten tot sportweekenden voor het hele dorp. “Ja, het is allemaal nogal uit de hand gelopen. Maar het heeft wel gewerkt. Wij hebben nu een stabiel aantal leden van tussen de 600 en 650, terwijl Pernis nog geen 4800 inwoners heeft. Dat is wel bijzonder.”

Sportplus

Vorige maand werden de inspanningen van Hoekman, de andere bestuursleden en de vrijwilligers van vv Pernis beloond met het Sportpluspredicaat. Zo’n vereniging is financieel gezond, heeft de juridische zaken op orde en is maatschappelijk ondernemend met de deuren open voor de wijk en de stad. Hoekman: “Een puike prestatie van ons allemaal. Die benoeming voelt als een hele prettige schouderklop en erkenning voor datgene wat je met z’n allen tot stand hebt weten te brengen. En nu is het belangrijk om weer een volgende stap te zetten.” Overigens is de benoeming tot Sportplusvereniging niet alleen voor de voetbalvereniging zelf het moment om verder vooruit te kijken. Ook voor Hoekman wacht een nieuwe uitdaging. “We hebben de afgelopen jaren een hele goede basis gelegd en nu moeten nieuwe mensen met nieuwe energie daarop voortbouwen.”


Een Sportplusvereniging wordt regelmatig getoetst door een onafhankelijke commissie. Deze heeft veel kennis over sport en maatschappelijke betrokkenheid. Bij een goed doorlopen toetsingstraject ontvangt de vereniging een predicaat met een geldigheidsduur van één, twee of vier jaar. Lees hier meer over Sportplus.

Monique de Groot

Monique de Groot

Projectcoördinator Sportplus

Meer weten?

Wil je aan de slag met de organisatiestructuur van jouw club? Heb je vragen over het opstellen van een nieuw beleidsplan. Of wil je aan de slag met bestuurlijke vernieuwing?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

  • Bestuursontwikkeling
  • Beleidsplan
  • Communicatie
  • Begeleiding trainers en coaches
  • Diversiteit en inclusie

Wij staan voor je klaar!

Fragette Jagt

Fragette Jagt

verenigingsconsulent Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg