Een oer-Hollandse sport groeit als kool in de multiculturele wijk Feijenoord in Rotterdam. Tom Wolbrink begon anderhalf jaar geleden met Korfbal Club Feijenoord en wierf intussen zestig kinderen tussen 5 en 12 jaar als lid. ,,We zijn een aantal clubs in Rotterdam al voorbij gegroeid.”

Toen Wolbrink met zijn gezin in de Afrikaanderwijk ging wonen, zag hij veel kinderen op straat, maar aan sport deden ze nauwelijks. ,,Ik wilde de Mustafa’s aan het bewegen krijgen”, zegt hij. Dus waarom ze niet warm maken voor de door Wolbrink zo geliefde korfbalsport? Het spel werd begin vorig eeuw immers bedacht om stadskinderen uit arbeidersbuurten gezond bezig te laten zijn. ,,Dichter bij de basis kun je niet komen.”

Korfbal Club Feijenoord, die speelt op het veld van Hockeyclub Feijenoord aan de Laan op Zuid, heeft wel een andere insteek dan de klassieke sportvereniging, zegt Wolbrink. ,,We zijn minder gericht op prestatie, kinderen moeten zich vooral welkom voelen. Ik stel als trainer maar twee eisen: je moet je best doen en je moet durven doen.”

Gemengde sport
Dat een gemengde sport niet geschikt zou zijn voor allochtonen, is volgens Wolbrink, die deze week werd uitgeroepen tot sportvrijwilliger van het jaar, een fabel. ,,Dat gemengde karakter spreekt ouders juist aan.”

Over gemengd sporten moet je bovendien niet praten, je moet het gewoon doen. ,,Onze leden vertellen we dat korfbal wordt gespeeld in een rokje of broek, indien gewenst mag er een legging onder. Maar niemand die er een draagt. Dat zou anders zijn als ik zou zeggen dat benen niet bedekt mogen worden.”

Ik wilde de Mustafa’s aan het bewegen krijgen

Inkomensgroepen
De club heeft een gemêleerd ledenbestand: de kinderen komen uit verschillende inkomensgroepen en hebben hun wortels behalve in Nederland veelal in Marokko, Turkije en Suriname. ,,Voor ons is afkomst helemaal geen item, maar voor tegenstanders zijn onze teams wel een bezienswaardigheid. Hun reacties zijn evenwel positief.”

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan