Het stormt. Verscholen langs de kant van het veld staan een paar vrouwen. Vrouwen die zichzelf OldStars-spelersvrouwen kunnen noemen. Eén van hen is Marrie Bronkhorst. De 65-jarige Rotterdamse support haar man die speelt bij vv Hillegersberg.

Warming-up
Ze is met haar man, Wil Filius, naar Noordwijk gekomen voor een OldStars Walking Football-toernooi. Marrie kijkt met een glimlach naar alle mannen die zich aan het opwarmen zijn voor het toernooi. Dan valt haar iets op. Haar man beweegt nauwelijks en staat met zijn handen in zijn zakken op het veld. Al snel klinkt: “Wil, je moet bewegen! Anders wordt het nooit wat.”
OldStars Walking Football is een programma van het Nationaal Ouderenfonds om 60-plussers (weer) aan het voetballen te krijgen. Rotterdam Sportsupport ondersteunt het initiatief in Rotterdam, zoals bij Hillegersberg. Deelnemers voetballen volgens het Walking Football-principe: er niet mag worden gerend, dit om blessures te voorkomen.

Bewegen is belangrijk
Marrie vindt het belangrijk dat haar man beweegt. “Ik support Wil enorm nu hij een speler is geworden van Hillegersberg. Hij is een aantal maanden actief. Ik vind het echt super om hem weer sportief bezig te zien op de velden.”
Of beter gezegd: sportief bezig zou moeten zien, want Wil staat nog steeds met zijn handen in zijn zakken alles op het veld te observeren. Hij trekt zich niks aan van de opmerking van Marrie en glimlacht ondeugend. Om Wil aan het bewegen te krijgen is echt een bal nodig. “Ik ben niet alleen naar dit toernooi gekomen om mijn man aan te moedigen. Nee, stiekem wil ik graag een oogje in het zeil houden als hij gaat bewegen.” En dat is niet zonder reden.

Hartaanval
Wil Filius (69) kreeg op 60-jarige leeftijd namelijk een hartaanval. “Ik kan het me nog goed voor de geest halen. Hij trok helemaal wit weg. Ik belde meteen 112 en gelukkig waren ze er op tijd bij.” Het herstel van Wil vergde tijd. “De eerste weken kon hij alleen maar 3 à 4 meter lopen in het huis. Later werden dit kleine rondjes door de straat.”

Toch weer aan het voetballen
Nu, op 69-jarige leeftijd, is Wil weer aan het voetballen. Hij had in de krant gelezen dat er een OldStars-team in de buurt was. Niemand uit het team kende hij. Marrie geeft toe dat de drempel om weer actief te gaan bewegen, groot was voor Wil. “Ik vraag mijn man al jaren mee naar de sportschool te gaan, maar dat wil hij niet meer. De drempel om te gaan ballen met leeftijdsgenoten was minder groot. Ik ben ontzettend blij dat Wil weer op een positieve sociale manier in beweging is.”

En Wil? Wil is stiekem toch begonnen met een kleine warming-up.

Meer zien over Walking Football? TV Charlois ging onlangs langs bij TransvaliaZW:

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Miranda Monster

kwartiermaker servicepunt en aanbod Beweegcoach
Miranda Monster