Gisteren was bij diverse media groot in het nieuws dat jongeren onder 18 jaar eenvoudig aan alcohol komen in de sportkantine. Dit blijkt uit onderzoek dat het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft laten doen naar het alcoholbeleid bij sportverenigingen. Voor dit onderzoek werden minderjarige jongeren van 17 jaar (mystery-kids) ingezet om wijn en bier te bestellen. Rotterdam Sportsupport kan verenigingen informeren over de Drank- en Horecawet en adviseren en ondersteunen bij de naleving ervan.

Expertadviseur Horeca
Rotterdamse verenigingen kunnen op het gebied van horecavraagstukken een beroep doen op de expertadviseur van Rotterdam Sportsupport. Dit betreft ook het advies om alles rondom de drank- en horecawet in de sportkantine goed te regelen. Expertadviseur Miranda Monster: “Het is belangrijk om regelmatig het gesprek met de barmedewerkers te voeren over de inachtneming van de regels. Stel vragen als: wie vraag er naar een ID? Als dat niet gebeurt, waarom is dat dan zo en hoe kunnen we deze barrière wegnemen? Het voelt wellicht wat ongemakkelijk om naar een ID te vragen, maar het is wel belangrijk. Jongeren zien er vandaag de dag ouder uit dan ze daadwerkelijk zijn. Is iemand naar jouw inschatting niet ouder dan 25 jaar, vraag dan om een ID. Ga er luchtig mee om als je helemaal mis zit en maak dan een opmerking als “Altijd al een keer gewild dat ze mij om een ID vragen als ik een wijntje/ biertje bestel, maar dat gebeurt nooit!”. Zorg dat het normaal wordt om bij twijfel naar een ID te vragen en bedenk je dat jongeren deze vraag gewend zijn.”

Sportcode van Youz
Naast onze eigen ondersteuning, is het ook mogelijk contact te zoeken met Youz. Youz biedt advies en behandeling aan jongeren tot en met 23 jaar die vragen hebben of problemen ondervinden in de omgang met onder andere alcohol. Deze organisatie helpt ook verenigingen kosteloos hun zaken op orde te krijgen. Youz helpt verenigingen een gezonde en maatschappelijk verantwoorde club te zijn en een bijdrage te leveren aan de Rotterdamse ambitie alcoholgebruik onder jongeren te verminderen. Hiertoe hebben zij de Sportcode ontwikkeld. Binnen de Sportcode gaan verenigingen aan de slag met: Ontwikkeling van alcoholbeleid conform de Drank- en Horecawet, het signaleren van (risicovol) alcohol en drugsgebruik, het opleiden van vrijwilligers en het geven van voorlichting aan ouders en jeugd.

BOB in de Sportkantine
Rotterdam Sportsupport steunt ook de “BOB in de sportkantine”- campagne, een initiatief om bezoekers aan een sportkantine duidelijk te maken dat ze niet met alcohol op achter het stuur moeten plaatsnemen. Over deze campagne en de mogelijkheid hieraan mee te doen is onlangs een artikel op onze site verschenen.

Ondersteuning Rotterdam Sportsupport
Verenigingen die naar aanleiding van het nieuws en dit artikel behoefte hebben aan ondersteuning, kunnen terecht bij hun gebiedscoördinator. Deze kan je, indien nodig, in contact brengen met ondersteunende partners of onze expertadviseur Horeca.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Emile van der Weg

verenigingsconsulent Organisatie
Emile van der Weg