Op woensdag 11 mei hebben alle Rotterdamse verenigingen met een buitensportaccommodatie een brief ontvangen van Christine Eskes. In deze brief meldt de sportwethouder dat met ingang van het sportseizoen 2024/2025 ook alle buitensportaccommodaties in Rotterdam volledig rookvrij moeten zijn.

Wat houdt een rookvrij sportterrein in?

 • Dat de binnenruimten geheel rookvrij zijn.
 • Het gehele buitenterrein rookvrij is: de entree en alle ruimte binnen de hekken of andere begrenzing van de sportvereniging zoals de velden, langs de lijn, het terras en de tribune.
 • Een verbod op het gebruik van E-sigaretten en nieuwe tabaksproducten (zoals verhitte tabak).
 • Dat er een structureel rookvrij-beleid is en dat voor iedereen geldt: leden, vrijwilligers, medewerkers én bezoekers.

In de huurovereenkomsten tussen de sportverengingen met een buitensportaccommodatie en Sportbedrijf Rotterdam wordt opgenomen dat het gehele sportterrein uiterlijk vanaf de start van het sportseizoen 2024-2025 geheel rookvrij moet zijn. Zodra een huurovereenkomst is aangepast, brengt Sportbedrijf Rotterdam de communicatie-uitingen aan op het terrein. Wil jouw vereniging, vooruitlopend op het aanpassen van het huurcontract, al eerder rookvrij zijn? Dat kan uiteraard ook. Neem hiervoor contact op met het Sportbedrijf Rotterdam (zie onderstaande contactgegevens).

Wat moet je als vereniging nog meer weten?

 • Rotterdam Sportsupport biedt ondersteuning voor het rookvrij maken van jouw buitensportaccommodatie. Je kunt hierover contact opnemen met jouw gebiedsconsulent.
 • Sportbedrijf Rotterdam zorgt ervoor dat met borden, belijning, spandoeken en stoeptegels duidelijk wordt dat er niet gerookt mag worden op het terrein.
 • Voor verenigingen die dat willen (en dit heeft niet de voorkeur) kan Sportbedrijf Rotterdam een sobere rookplek op het terrein inrichten, buiten het zicht van kinderen. Per start sportseizoen 2024-2025 zal ook deze rookplek moeten verdwijnen.

Download hier de volledige brief

We beschikken over de contactgegevens van alle sportverenigingen in Rotterdam. Heeft jouw vereniging de brief toch niet ontvangen of wil je een ander e-mailadres doorgeven? Stuur ons een e-mail via info@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!

Heeft jouw club vragen?

Neem dan contact met jouw gebiedsconsulent. Voor iedere sportvereniging hebben wij een direct aanspreekpunt. Weet je niet wie? Klik dan hier.
Heb je vragen voor het Sportbedrijf Rotterdam? Neem dan contact op via via info@sportbedrijfrotterdam.nl of bel naar 010 808 08 80.

Meer weten?

Wil je aan de slag met de organisatiestructuur van jouw club? Heb je vragen over het opstellen van een nieuw beleidsplan. Of wil je aan de slag met bestuurlijke vernieuwing?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

 • Bestuursontwikkeling
 • Beleidsplan
 • Communicatie
 • Begeleiding trainers en coaches
 • Diversiteit en inclusie

Wij staan voor je klaar!

Bryan Bastiaanse

coördinator monitoring en verantwoording projecten
Bryan Bastiaanse